KATASTROFA VIDLJIVA I IZ SVEMIRA: Prvi satelitski snimci Notr Dama posle požara (FOTO)
Foto: EPA

jezivo

KATASTROFA VIDLJIVA I IZ SVEMIRA: Prvi satelitski snimci Notr Dama posle požara (FOTO)

Planeta -

Prvi snimak pariske katedrale Notr Dam posle požara napravljen iz kosmosa objavljen je na sajtu kosmičkog programa „Kopernik“ Evropske unije za nadgledanje Zemlje.

​„Naše kolege iz američke kompanije-operatora satelita za distanciono osmatranje Zemlje ’Planet labs‘, koja sarađuje s misijom ’Kopernikus‘, napravile su ono što smatramo prvim javnim satelitskim snimkom Notr Dama posle požara“, navedeno je u saopštenju.

Najveći požar u pariskom Notr Damu u istoriji dogodio se u ponedeljak.

Obrušio se toranj katedrale, a plamen je zahvatio noseću konstrukciju.

Prema saopštenju vatrogasaca, konstrukcija Notr Dama i glavna dela umetnosti, kao i relikvije koje su čuvane u hramu, nisu oštećeni.

Prema navodima francuskih medija, požar bi mogao biti povezan s

restauracionim radovima na katedrali.

Državni sekretar pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Francuske Loran Nunjes ranije je saopštio da će stabilizovanje situacije unutar same katedrale trajati još 48 sati, a nakon tog roka u hram će moći da uđu stručnjaci, kako bi nastavili posao oko zaštite dela umetnosti.

Tužilaštvo je pokrenulo istragu zbog događaja. Glavni tužilac je saopštio da požar u katedrali nije izazvan namerno, a prema preliminarnoj verziji, reč je o slučajnom događaju. Pomoć povodom požara ponudile su brojne međunarodne organizacije i velike kompanije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je saučešće predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i francuskom narodu povodom tragičnih posledica požara u katedrali Notr Dam i ponudio Francuskoj najbolje ruske stručnjake za obnavljanje svetinje.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track