OVO JE NAJVEĆI AMERIČKI PROBLEM U VENECUELI: Avioni sa opasnom robom svakodnevno poleću sa 50 pista put SAD (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

narko-trgovina

OVO JE NAJVEĆI AMERIČKI PROBLEM U VENECUELI: Avioni sa opasnom robom svakodnevno poleću sa 50 pista put SAD (VIDEO)

Planeta -

Krijumčarenje kokaina iz Venezuele u SAD raste, iako je zemlja već mesecima pred kolapsom.

Američki i drugi zvaničnici smatraju da venecuelanska vojna i politička elita omogućuje prolaz druge iz i u zemlju putem stotina malih, neoznačenih aviona. Dugotrajna istraga CNN-a pokazala je kako je porastao broj tih sumnjivih letova iz Venecuele, sa dva nedeljno u 2017. godini, do gotovo svakodnevnih letova u 2018. godini, pa čak i po pet letova noći.

Avioni su prepuni kolumbijskog kokaina koji dolazi iz udaljenog južnog područja Venecuele, a sada poleću i iz razvijenijeg severnog regiona kako bi smanjili trajanje letova. "Krijumčari droge iskorištavaju stanje u Venezueli i probleme sa vlastima", kažu zvaničnici koji prate trgovinu droge.

Svaka pošiljka iz Južne Amerike jako je unosna, a u poređenju s tim, avioni iz Južne Amerike jako su jeftini. Većinom ih koriste samo jednom, nakon toga odbace ili zapale, piše CNN.

Značajan deo tog profita odlazi zemljama kroz koje avioni prolaze, od kolumbijskih džungli kroz Venezuelu do obale Hondurasa. Radar je pokazao avionske rute pa se moglo i pratiti njihovo poletanje iz severozapadnog regiona Zulie u Venecueli, severni karipski prolaz a zatim njihov put prema područjima Guatemale, obali Hondurasa, i Kariba. Od tamo, droga putuje u Meksiko i distribuira se do američkih gradova.

Procenjuje se kako je samo tokom 2018. godine 240 tona kokaina iz Kolumbije završilo u Venecueli. Smatraju da je reč o konzervativnoj proceni, po kojoj ovaj čisti kolumbijski kokain, prilikom distribucije, može postići cenu od 39 milijardi dolara na američkim ulicama. Američki zvaničnici zabrinuti su zbog toga da bi predložena zabrana predsednika Donalda Trampa oko dostave bilo kakve pomoći Hondurasu, Guatemali i El Salvadoru mogla biti pravi izvor bogatstva među krijumčarima. SAD godinama optužuje visoko pozicionirane zvaničnike u Venecueli za krijumčarenje droge.

Zbog velike potrebe za gotovinom, piloti tih aviona spremni su na rizik. Za poletanje koriste 50 tajnih pisti u regionu Zulia u Venecueli. Avioni za prijevoz droge obično lete s transponderima koji emituju signal koji ih identificira uz isključene radarske sisteme. Region Moskitia je mesto je sletanja i lokacija tajnih pisti. Pregledom natpisa na avionima utvrđeno je da su poreklom iz SAD-a, više od deset njih kupljeno je na aukcijama a zatim su poslani izvan zemlje. Neki avioni su na tlu i oštećeni, neki na dnu reke.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track