Najnovije vesti

SUSRET POSLE 10 GODINA: Lideri Rusije i Estonije sastali se u Kremlju i osvežili odnose dve države!
Foto: EPA

zajednički ciljevi

SUSRET POSLE 10 GODINA: Lideri Rusije i Estonije sastali se u Kremlju i osvežili odnose dve države!

Planeta

Ruski predsednik Vladimir Putin i estonska predsednica Kersti Kaljulaid sastali su se danas u Kremlju, što je prvi susret lidera dve susedne države posle skoro jedne decenije.

"Prošlo je dosta vremena od kada smo se poslednji put sastali", rekao je Putin pozdravljajući estonsku predsednicu u Moskvi.

 

On se prisetio prethodnog rusko-estonskog sastanka na najvišem nivou pre desetak godina, a sam Putin se sreo sa Kaljulaid  nedavno u inostranstvu.

 

Ruski predsednik na početku razgovora primetio je da je trgovinska razmena između dve zemlje opala za 50 odsto u poslednje dve godine zbog nedostatka kontakata na zvaničnom nivou, ali je dodao da ona ipak u prošloj godini beleži manji porast od 17 odsto.

foto: EPA

"Mi imamo zajedničke probleme u vezi sa regionom oko Baltičkog mora. To su bezbednosni i ekološki problemi, kao i pitanja povezana sa transportom", naglasio je Putin i dodao: "U principu, mnogo je zajedničkih tema ispred nas".

 

"Nadam se da će otvaranje rekonstruisane ambasade Estonije u Moskvi uneti svežinu u odnose dve države. Moja poseta Moskvi je znak da je Estonija spremna da komunicira sa svojim susedom", napisala je ona danas na svom Fejsbuk profilu.

 

Ranije danas Kaljulaid je stigla u Moskvu, gde je učestvovala je na ceremoniji otvaranja rekonstruisane Estonske ambasade u Rusiji.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto EPA

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...