ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE RUSKE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE: Terorističke ćelije se premeštaju sa Bliskog istoka u Evropu i Aziju! (VIDEO)
Foto: AP

džihadisti se ne predaju

ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE RUSKE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE: Terorističke ćelije se premeštaju sa Bliskog istoka u Evropu i Aziju! (VIDEO)

Planeta -

Šef ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandar Bortnikov upozorio je da se međunarodne terorističke ćelije premeštaju sa Bliskog istoka u Evropu, centralnu i jugoistočnu Aziju.

"Uprkos pretrpljenim porazima, međunarodne terorističke organizacije, predstavljaju pretnju za većinu država na svetu", rekao je Bortnikov na konferenciji o borbi protiv međunarodnog terorizma u Sankt Peterburgu.

Bortnikov je ukazao da je terorizam postao veoma profitabilan biznis i da raznovrsni mehanizmi finansiranja daju teroristima, kako je naveo, dodatnu šansu za preživljavanje.

On je upozorio da Islamska država i Al kaida i dalje predstavljaju ozbiljnu pretnju, i da trenutno organizuju snage stvaranjem mreže terorističkih ćelija.

Međusobno povezane i autonomne ćelije se premeštaju sa Bliskog istoka u Evropu Centralnu i jugoistočnu Aziju, istakao je Bortnikov.

On je podsetio da su prošle godine na svetu izvršena 683 teroristička napada, u kojima je život izgibilo 4.700 ljudi, a ranjeno više od 7.000. Ponudio je sprovođenje niza mera pod okriljem Ujedinjenih nacija, uključujući konsolidaciju napora, organizaciju i razmenu podataka, kao i sprečavanje finansiranja teroristiljih grupa.

Kurir.rs/Tanjug

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track