NI KATAKLIZME NI RATOVI NAS NEĆE UNIŠTITI: Stručnjaci otkrili najveću opasnost po ljudski rod! A evo ko im je sad kriv! (VIDEO)
Foto: Shutterstock

opasno

NI KATAKLIZME NI RATOVI NAS NEĆE UNIŠTITI: Stručnjaci otkrili najveću opasnost po ljudski rod! A evo ko im je sad kriv! (VIDEO)

Planeta -

Pritisak državnog aparata u zemljama poput Kine i Indije učinio je svoje. Parovi u urbanim sredinama mogli su da imaju dvoje dece samo pod uslovom da i sami nemaju braće i sestara, a na selu je drugo dete bilo dozvoljeno samo ako je prvorođeno – devojčica. Za one koji bi prekršili ova pravila kazne su bile poprilično rigorozne.

S obzirom na to da je Kina tradicionalno patrijarhalna zemlja usmerena muškom potomstvu, politika jednog deteta dovela je do toga da žene pobacuju žensku decu ili ih napuštaju.

Trenutno na svetu nedostaje 23,1 milioun žena, a na tu brojku uticala je i ova bizarna praksa. Čak 10,6 miliona žena nedostaje u Indiji, a njih 11, 9 u Kini, piše Daily Mail.

Naučnici tvrde kako je baš politika jednog deteta utiecala na ovakve brojke s obzirom na to da su roditelji za jedno jedino dete koje dobiju priželjkivali da bude muško.

Tim iz Singapura, u svom petogodišnjem istaživanju, uključio je podatke iz 202 zemlje uključujući i one u kojima su u nekom trenutku svoje istorije dečaci bili favorizirani u odnosu na devojčice. Baš zbog toga je u nekim mestima odnos polova bio 118 naprama 100 u korist muškaraca.

Zanimljivo je kako s druge strane žene imaju duži životni vek u većini zemalja. U Velikoj Britaniji Ured za nacionalnu statistiku otkriva kako muškarci žive u proseku 72,9 godina, a žene 82,9 godina. Isto tako, na svakog muškarca koji napuni 100 godina postoje i četiri žene koje postanu stogodišnjakinje. Ovo, kako kažu, “prirodno ispravljanje” je neobjašnjivo, ali pridonosi svetskoj ravnoteži.

S druge strane Darel Briker, kanadski politolog, smatra kako ćemo imati ozbiljnih problema zbog nedostatka žena. Kina je prema istraživanjima vrhunac rodne favoriziranosti dostigla u 2005. godini te se već sada počinje osećati nedostatak žena koje su u reproduktivnoj dobi.

Briker je tako u svojoj knjizi Empti Planet (Prazna planeta), zaključio kako je verovatnije da će nam nedostajati ljudi nego da ćemo ih imati previše.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track