Najnovije vesti

NOVINARKA ŽRTVA PUCNJAVE U SEVERNOJ IRSKOJ: Policija ne isključuje teroristički napad (VIDEO)
Foto: Screenshot

tuga

NOVINARKA ŽRTVA PUCNJAVE U SEVERNOJ IRSKOJ: Policija ne isključuje teroristički napad (VIDEO)

Planeta

Žena od 29 godina ubijena je prethodne noći u pucnjavi u Londonderiju u britanskoj provinciji Severna Irska, saopštila je policija i dodala da sumnja u teroristički čin.

"Potvršđujemo da je posle razmene vatre jedna 29-godišnja žena ubijena", izjavio je lokalni policijski zvaničnik Mark Hamilton i dodao da je otvorena istraga o ubistvu kao i zbog sumnje da je u pitanju teroristički čin.

 

Lokalni mediji preneli su danas da su nepoznate osobe pucale i bacale molotovljeve koktele na policajce tokom rutinske kontrole u Londonderiju.

Eksplozija automobila bombe u januaru ove godine u tom gradu izazvala je strah od ponovnih incidenata u Severnoj Irskoj usred tenzija oko istupanja Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (EU). Jedan od kamena spoticanja dogovora o Bregzitu je upravo granica izmedju Irske i britanske pokrajine Severne Irske.

 

Londonderi je poznat po intervenciji britanske vojske "Bloody Sunday" (Krvava nedelja). Britanski vojnici su u tom gradu 30. januara 1972. ubili 14 nenaoružanih civila, učesnika zabranjenog marša za ljudska prava katolika. Povod za protest bilo je hapšenje 342 ljudi, koji su optuženi da su pripadnici Irske republikanske armije (IRA).

 

Kurir.rs/Beta-AFP

Foto: Screnshot

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...