Najnovije vesti

SEKSOM DO BESPLATNIH LEKOVA: Veliki skandal u SAD, 53 doktora prepisala 32 MILIONA PILULA (VIDEO)
Foto: Profimedia

sramota

SEKSOM DO BESPLATNIH LEKOVA: Veliki skandal u SAD, 53 doktora prepisala 32 MILIONA PILULA (VIDEO)

Planeta

Američke vlasti podigle optužnicu protiv 53 zdravstvena radnika, uključujući 31 lekara, zbog ilegalnog prepisivanja opioida i drugih opasnih lekova.

Kako navode američki mediji, oni su ponekad u zamenu za recepte tražili seksualne usluge. Federalni zvaničnici su na konferenciji za novinare u Sinsinatiju, u Ohaju, naveli da njihova istraga nije završena.

Američki lekari, farmaceuti i drugi medicinski radnici su optuženi da su ilegalno prepisivali milione pilula koje sadrže opioide i druge štetne lekove, prenosi Glas Amerike.

 

Vlasti su identifikovale 350 nedozvoljenih recepata kojima je prepisano 32 miliona pilula.

 

“Današnje saopštenje obuhvata navodna krivična dela protiv 53 medicinskih radnika, uključujuci 31 lekara, sedam farmaceuta, devet lekarskih asistenata i medicinskih sestara i šest drugih zdravstvenih radnika. Ovo je najveći skandal te vrste protiv registrovanih medicinskih radnika”, rekao je Džon Martin iz agencije za borbu protiv droga.

 

Imena optuženih za sada nisu objavljena, ali zvaničnici navode da su hapšenja obavljena i da su nalozi za pretres izvršeni.

“Ako se takozvani zdravstveni profesionalci ponašaju kao dileri droge, Ministarstvo pravosuđa će ih kao takve i tretirati”, poručio je pomoćnik američkog ministra pravosuđa Brajan Benčkovski.

 

Gotovo svi ilegalni recepti za lekove poput fentanila i oksikodona su izdati u pet država: Alabami, Kentakiju, Ohaju, Tenesiju i Zapadnoj Virdžiniji. Slučajevi obuhvataju jednog lekara u Dejtonu u Ohaju, koji je navodno prepisao 1.750.000 lekova tokom perioda od dve godine, i drugog u Alabami, koji je navodno dozvoljavao ženama, s kojima je imao seksualne odnose, da koriste lekove u njegovoj kući.

 

Više od 42.000 Amerikanaca je umrlo od preterane doze opioida 2016. i taj broj raste. Predsednik SAD Donald Tramp je proglasio krizu sa opioidima vanrednom situacijom u zdravstvu i 2018. objavio svoju inicijativu za obustavu zloupotrebe opioida sa ciljem borbe protiv počinilaca koji su doveli do te krize.

 

Te mere obuhvataju edukaciju o opasnostima od opioida, zaustavljanje domaćih i međunarodnih linija za njhovu dostavu i pomoć za oporavak zavisnika.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...