Najnovije vesti

AMATERSKI LOVCI NA BLAGO MISLILI DA NEĆE NIŠTA NAĆI, A ONDA JE DETEKTOR ZAPIŠTAO: Našli ogromnu riznicu od 550 novčića, a kad su saznali koliko vrede... (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

blago iz 14. veka

AMATERSKI LOVCI NA BLAGO MISLILI DA NEĆE NIŠTA NAĆI, A ONDA JE DETEKTOR ZAPIŠTAO: Našli ogromnu riznicu od 550 novčića, a kad su saznali koliko vrede... (VIDEO)

Planeta

Četiri arheologa amatera pronašla su više od 550 zlatnih i srebrnih kovanica u Bakingemširu. Među kovanicama je i 12 vrlo retkih zlatnika koji datiraju iz doba kuge, odnosno, 14. veka.

Veruje se da je ovu riznicu zakopao neki bogataš pre više od 600 godina.

Amaterski lovci na blago su sve otkrili uz pomoć detektora za metal.

Novčići se za sada čuvaju u muzeju kako bi se procenila njihova vrednost, a onda će biti prodati dok će dobitak biti podeljen između nalazača i vlasnika zemlje.

foto: Youtube/Printscreen

"Bilo je nestvarno. Kada smo pronašli deo kovanica i raščistili područje, morali smo duplo više područja da pretražimo jer smo samo nalazili još i još toga. Bilo je to čudo za svakoga od nas", rekao je Mateuš Novak. Njegov brat Tobajas dodao je kako je to bio najbolji vikend u njegovom životu i da će se ovog otkrića sećati zauvek.

foto: Youtube/Printscreen

Tokom 4 dana pronašli su 557 novčića na jednom polju. Iako su krenuli u potragu za 12 novčića, prvog dana su pronašli 276 srebrnjaka i 9 zlatnika.

"Mahao sam detektorom kada se na ekranu pojavio broj 16 koji ukazuje na iskovanu srebrnu kovanicu. Sledeći signal koji sam dobio je bio broj 21. Zvuk je potpuno drugačiji od ostalih signala. Počeo sam da vičem 'zlato, zlato!'", rekao je Endru Vinter.

foto: Youtube/Printscreen

Stručnjaci su analizirali 545 kovanica koje vrede između 20 i 50 funti svaka. Međutim, one retke vrede i do 500 funti.

Zlatnici vrede i do 10.000 funti svaki.

Ovaj pronalazak je najveći nakon što je 2007. godine blizu Harogejta pronađeno 617 kovanica iz 10. veka.

Kurir.rs/Dejli mejl Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...