GLUMIO ČOVEKA KOJI JE SLUČAJNO POSTAO PREDSEDNIK, PA SE I SAM NAŠAO NA ČELU DRŽAVE: Zelenski će Ukrajinu okrenuti naglavačke, a hoće da sedne za sto i sa Putinom! (VIDEO)
Foto: EPA/Youtube

ko je novi predsednik ukrajine

GLUMIO ČOVEKA KOJI JE SLUČAJNO POSTAO PREDSEDNIK, PA SE I SAM NAŠAO NA ČELU DRŽAVE: Zelenski će Ukrajinu okrenuti naglavačke, a hoće da sedne za sto i sa Putinom! (VIDEO)

Planeta -

"Iako još nisam zvanično predsednik, kao građanin Ukrajine poručujem svim postsovjetskim državama - Pogledajte nas, sve je moguće!", poručio je glumac Vladimir Zelenski koji je, sudeći po preliminarnim rezultatima, novi predsednik Ukrajine.

Petar Porošenko, aktuelni predsednik, priznao je poraz, ali je istakao da neće izlaziti iz politike.

Kako se glumac iz popularne ukrajinske serije našao na čelu države, mnogi su uvereni da će time državna politika poprimiti veliki zaokret.

foto: AP

"Ja nisam političar. Ja sam običan čovek koji je došao da sruši sistem. Ja sam rezultat vaših grešaka i obećanja", rekao je Zelenski.

Komičar i preduzetnik Vladomir Zelenski, koji je bio favorit svih kladioničara i anketa u Ukrajini, još na početku kampanje je govorio da je na visini zadatka.

Šaleći se sa novinarima nakon glasanja u prvom krugu, Zelenski je rekao da je u "optimističnom“ raspoloženju i da je "glasao za veoma dostojnog momka".

foto: EPA

"Počinje novi život, normalan život, život bez korupcije i mita – život u novoj zemlji, zemlji naših snova“, rekao je Zelenski novinarima.

Politički netestiran, ali harizmatičan, Zelenski je vodio pametnu kampanju koristeći društvene mreže putem kojih je iskoristio percepciju javnosti o nedostižnim političarima stare garde, a koja ga je dovela do vođstva u anketama u rasponu od 3 do 15 bodova.

Sa suprugom Olenom
Sa suprugom Olenomfoto: EPA

Postigao je slavu zahvaljujući svojoj komičnoj emisiji koja se emituje na TV kanalu, u vlasništvu jednog od najkontroverznijih oligarha u zemlji, Ihora Kolomovskog, koji živi između Švajcarske i Izraela, a bio je i predmet brojnih istraživanja.

foto: AP

Kritičari strahuju da bi čovek koji glumi slučajnog predsednika u hit TV seriji koja nosi ime njegove stranke "Sluge naroda" mogao biti dužan Komolovskom koji, prema mišljenju nekih, predstavlja onu prljavu politiku protiv koje se Zelenski zalagao tokom kampanje.

foto: AP

Po pitanju rata, Zelenski je rekao da bi bio voljan da sedne i pregovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Ovaj potez teško će biti dobro prihvaćen kod većine Ukrajinaca koji strahuju od rešenja koje bi moglo doći na štetu Ukrajine, ali su ga dobro prihvatile emisije na ruskoj državnoj televizji.

foto: AP

Ukrajinci koji strahuju od biranja u predsedništvo početnika koji ima mutne veze i otvoren um po pitanju Rusije verovatno su odabrali Porošenka, međutim, izgleda da je taj voz prošao.

Osim toga, Zelenski je igrao u desetinama filmova i serija od osnivanja vlastite pozorišne kompanije - Studio Kvartal 95 - 2003. godine, a njegova firma godišnje zarađuje milione dolara.

Potiče iz industrijskog grada Krivi Riha koji se nalazi na jugu zemlje. Tamo je studirao pravo, ali se na kraju odlučio za glumačku karijeru.

Odustao je od političkih mitinga, preusmerivši sve svoje napore na društvene mreže.

Ima 3,6 miliona pratilaca na Instagramu - mnogo više od Porošenka, koji ima svega 255.000.

20-godišnji dobrovoljci vodili su mu kampanju postovima na Fejsbuku, Jutjubu i Instagramu. Od glasača je tražio da daju svoj doprinos idejama za

vođenje buduće politike.

Kritičari dovode u pitanje kompetencije Zelenskog za položaj predsednika, ističući njegov nedostatak političkog iskustva.

Kurir.rs/Slobodna Evropa Foto: EPA/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track