ŠOK! VLASTI ZNALE ZA TERORISTIČKI NAPAD U ŠRI LANKI: Evo zašto su zanemarili upozorenja (VIDEO)
Foto: EPA

drama

ŠOK! VLASTI ZNALE ZA TERORISTIČKI NAPAD U ŠRI LANKI: Evo zašto su zanemarili upozorenja (VIDEO)

Planeta -

"4. aprila dobili smo informacije o mogućim napadima", rekao je ministar zdravstva Šri Lanke Rajitha Senaratne novinarima u ime vlade. Premijer države nije bio obavešten o tome, dodao je on.

Otkrio je i kako je 9. aprila šef tajne službe napisao pismo u kojemu je naveo brojna imena članova terorističke organizacije.

Ministar odbrane kazao je BBC-u da ne treba sada optuživati vladu i tajne službe zato što nisu sprečili napade. Hemasari Fernando izjavio je kako informacije koje su dobili sugerirale su tek jedan ili dva moguća napada, a ovo što se dogodilo juče bilo je skroz neočekivano.

foto: EPA

"Činimo sve da zaštitimo građane koji trebaju ostati mirni", dodao je on.

Broj poginulih preko noći se povеćао jer je još ljudi umrlo u bolnicama od zadobijenih povreda, a pronađeno je još nekoliko tela.

U ponedeljak ujutro ukinut je policijski čas. Očekuje se da će škole i fakulteti ostati zatvoreni, ali je vlada najavila novi policijski čas koji će stupiti na snagu u 20 sati po lokalnom vremenu.

foto: EPA

Da bi ograničila kretanje, zemlja od 21 miliona stanovnika proglasila je dva neradna dana, ali brojni zaposleni ipak su u ponedeljak išli na posao.

Dosad je u istrazi lociran kamion za koji se pretpostavlja da je prevozio bombaše i kuća gde su boravili u predgrađu glavnoga grada Kolomba.

U nedelju u noći blizu aerodroma otkrivena je i deaktivirana bomba kućne izrade u plastičnoj cevi, rekao je portparol vazdučnih snaga snaga.

Za višestruke eksplozije niko još nije preuzeo odgovornost.

foto: EPA

Premijer Ranil Vickremesinge će tražiti pomoć iz inostranstva kako bi se otkrilo jesu li napadači povezani sa međunarodnim terorizmom.

Eksplozije su se dogodile za vreme misa u hršćanskim crkvama u Nogombu, Baticaloi i Kolombu i u tri luksuzna hotelima u Kolombu.

Najmanje 35 stranaca poginulo je u eksplozijama, još 19 ostalo je u bolnicama.

U jučerašnjim napadima prema najnovijim podacima poginulo je 290 ljudi, a ranjeno je preko 500.

Kurir.rs/Index.hr Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track