NOTR DAM ĆE DOBITI MINARET: Bizarni predlozi rekonstrukcije izgorele katedrale, evo koje je objašnjenje svega (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube, Printscreen/ Twitter

arhitekte

NOTR DAM ĆE DOBITI MINARET: Bizarni predlozi rekonstrukcije izgorele katedrale, evo koje je objašnjenje svega (VIDEO)

Planeta -

Poznati arhitekti su gledajući ostate Notr Dama, počeli da sugerišu u kom smeru bi trebalo da ide rekonstrukcija.

Neki tako smatraju da katedrala ne treba da se verno obnovi, već da se rekonstruiše sa "savremenim" karakteristikama kao što su stakleni krov, čelični toranj ili čak minaret.

Mnogi arhirekti se protive obnovi bilo čega u stilu Le Korbuzijea i škole Bauhaus, ali su brzo reagovali na pitanje predsednika Emanuela Makrona "treba li Notr Dam obnoviti kakav je bio ...ili kako je to slučaj sa evolucijom kulturnog nasleđa, da katedrala dobije još jedan toranj".

Telegraf se tako protivi obnovi katedrale kakva je bila, a magazin Roling Stoun je citirao istoričara arhitekture sa Harvarda koji je rekao da je spaljivanje zgrade "tako preopterećeno značenjem" i da on to oseća "kao čin oslobađanja".

Lord Norman Foster, verovatno najpoznatiji britanski moderni arhitekta, predložio je dizajn na vrhu drevne katedrale sa staklenim i čeličnim krovom sa bezličnim staklenim i čeličnim tornjem, koji se naziva "umetničko delo o svetlu" koje bi bilo "savremeno" i veoma duhovno i izražavalo samopouzdani duh vremena.

Jan Riči, savremeni arhitekta najpoznatiji po takozvanom Dablinskom tornju - metalnom šiljku koji je podignut u irskoj prestonici - razmišlja o sličnom predlogu, koji se naziva "refraktujući, super-tanki kristal koji reflektuje nebo" ili "prelepi savremeni trag staklenih kristala i nerđajućeg čelika" bezbojno staklo i čelični toranj.

Možda je najkontroverzniji predlog dat u Domusu, časopisu za arhitekturu, gde Tom Vilkinson, da se pali toranj zameni islamskom minaretom, u spomen na građane Alžira stradale u protestima protiv francuskih kolonijalnih vlasti.

Kurir.rs/Breitbart

Foto: Printscreen YT/Printscreen Twitter

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track