UŽASAN BILANS NAPADA U ŠRI LANKI: Do sada pronađeno 359 žrtava
Foto: AP

užas

UŽASAN BILANS NAPADA U ŠRI LANKI: Do sada pronađeno 359 žrtava

Planeta -

Broj mrtvih u uskršnjim napadima na crkve i hotele u Šri Lanki porastao je na 359. Portparol policije Ruvan Gunasekara rekao je da je još 18 osumnjičenih uhapšeno tokom noći, čime je ukupan broj privedenih porastao na 58. Premijer Šri Lanke upozorio je juče da se nekoliko osumnjičenih koji su naoružani eksplozivom nalazi u bekstvu.

Jedan visoki državni zvaničnik rekao je da su samoubilačke napade na crkve, hotele i druge lokacije izveli islamistički fundamentalisti kao odmazdu za masakr na džamije na Novom Zelandu prošlog meseca.

Grupa Islamska država preuzela je odgovornost za napade u Šri Lanki i objavila snimke koji navodno prikazuju napadače. Premijer Ranil Vikremensinge je rekao da istražitelji još utvrđuju u kojoj meri su bombaši samoubice bili povezani sa strancima.

Vlasti Šri Lanke su pripisale napad lokalnoj radikalnoj muslimanskoj grupi. Lider te grupe Muhamed Zahran ili Zahran Hašni, postao je poznat pre tri godine zbog zapaljivih izjava preko interneta.

Američka ambasada u Šri Lanki saopštila je danas da su predstavnici američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) na terenu da pomognu lokalnim vlastima u istrazi oko samoubilačkih napada. Ambasada je navela da je to deo pomoći koju je pružio predsednik SAD Donald Tramp. Napadi na crkve i hotele u Kolombu i okolini dogodili su se u nedelju, na Uskrs.

(Kurir.rs/Beta-AP/Foto: AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track