BOMBAŠI SAMOUBICE BOGATI STUDENTI: Među napadačima sa Šri Lanke i jedna žena! Napad planiran 7 GODINA (VIDEO)
Foto: AP

Islamska država preuzELA odgovornost

BOMBAŠI SAMOUBICE BOGATI STUDENTI: Među napadačima sa Šri Lanke i jedna žena! Napad planiran 7 GODINA (VIDEO)

Planeta -

Iako je Islamska država preuzela odgovornost, dokaza za to još nema.

Policija Šri Lanke objavila je da su priveli još 18 osumnjičenih. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država. Broj mrtvih porastao je na 359, a broj ranjenih na oko 500.

Islamska država je, nakon preuzimanja odgovornosti, izjavila da je napade izvelo sedam njihovih napadača, ali nema nikakvih dokaza da iza napada stoji upravo ID. Ako se to ipak pokaže istinitim, biće to jedan od njihovih najgorih napada izvan Iraka i Sirije.

Iz šrilankanskog ministarstva odbrane kažu kako su za napade odgovorni redovi dve tamošnje ekstremističke grupe Nešenel Tavhid Džamat i Džamijatul Milatu Ibrahim.

Zamenik ministra odbrane, Ruvan Vijevardene, tvrdi kako je među napadačima bila i jedna žena i da je jedan od njih studirao u Velikoj Britaniji i Australiji.

“Većina napadača su visoko obrazovani ljudi i potiču iz porodice srednje ili više klase. Finansijski su nezavisni, a njihove porodice su finansijski stabilne.

Verujemo da je jedan od bombaša samoubica studirao u Velikoj Britaniji, a moguće da je kasnije diplomirao u Australiji, pre no što se vratio na Šri Lanku”, kažu u ministarstvu odbrane.

Jedan bivši vojni komandant smatra kako su napadi planirani najmanje sedam godina.

Kurir.rs/Net.hr Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track