Najnovije vesti

NOVI SKANDAL POTRESA SAD: Amerikanka priznala da je špijunirala za Kineze i odavala im tajne iz Stejt departmenta!
Foto: Printscreen YT

preti joj robija

NOVI SKANDAL POTRESA SAD: Amerikanka priznala da je špijunirala za Kineze i odavala im tajne iz Stejt departmenta!

Planeta

Amerikanka Kandes Klejborn, koja je nekada radila u američkom Stejt departmentu, priznala je danas da je kriva po optužbi za kovanje zavere u saradnji sa kineskim agentima, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

Kako navodi to ministarstvo, Klejborn je optužena da je lagala policijske službenike i da je krila kontakte kineskih agenata i poklone koje je od njih dobijala, a kojima je zauzvrat dostavljala interna dokumenta Stejt departmenta.

 

Među poklonima koje je dobila su novac u kešu, odmori u inostranstvu, školarina za kinesku modnu školu, potpuno opremljen stan i mesečna stipendija, kažec se u saopštenju u kojem se ističe i da su neki od tih poklona direktno davani Klejborn, a drugi "njenom bliskom članu porodice", koji nije imenovan.

U zamenu za te poklone, Klejborn je obezbedila kopije internih dokumenata Stejt departmenta o nizu tema - od ekonomskih strategija do uzajamnih poseta visoko rangiranih zvaničnika dve zemlje, dodaje Ministarstvo pravde.

 

Klejborn (63) prvobitno je osuđena 2017. godine, uoči samita predsednika SAD i Kine, Donalda Trampa i Sija Đinpinga. Ministarstvo napominje da Klejborn, ukoliko bude osuđena, preti do pet godina zatvora.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen YT

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...