VEĆI MASAKR NA ŠRI LANKI OMELA PROBLEMATIČNA BOMBA: Eksplozivna naprava zatajila u hotelu, kasnije ubila teroristu (VIDEO)
Foto: AP

sreća

VEĆI MASAKR NA ŠRI LANKI OMELA PROBLEMATIČNA BOMBA: Eksplozivna naprava zatajila u hotelu, kasnije ubila teroristu (VIDEO)

Planeta -

Sudeći prema istragama policije, napadači u Šri Lanki su planirali i veće krvoproliće.

Prvo je otkriveno 87 detonatora za bombe na autobuskoj stanici, zatim kombi pun eksploziva koji je policija neutralisala, a sada je otkriveno da je još jedan hotel bio meta, ali su, srećom, bombe zakazale.

Abdul Latif Džamel Muhamed, jedan od bombaša samoubica trebalo je da detonira bombu u hotelu "Taj Samudra" u isto vreme kada su odjeknule eksplozije u druga tri hotela u prestonici - "Sinamon Grand", "Šangri-La" i "Kingsberi".

Sva četiri hotela nalaze se u neposrednoj blizini i za sve četiri plan je bio isti - detoniranje bombe tokom doručka.

Muhamed je došao u hotel, ušao i ostavio ranac sa eksplozivom u restoranu. Potom je krenuo do lobija hotela, ali ga je zaustavio menadžer restorana da mu kaže da je zaboravio da ponese ranac.

Muhamed je uzeo ranac i izašao iz hotela. U tom trenutku već su eskplodirale bombe u tri pomenuta hotela, kao i tri crkve u tri različita grada u kojama se održavala misa povodom Ukrsa po Gregorijanskom kalendaru.

On se odvezao u pregrađe Dehivala i otišao u malu gostionicu "Tropikal In" da proveri zbog čega je njegova ranac sa bombama zakazao. Tada je, dva sata nakon prvih šest eksplozija odjeknula i pretposlednja sedma. Eksplozija je ubila upravo Abdula Latifa Džamela Muhameda i još jednu osobu.

Za sada, poznato je da je samo da je Muhamed studirao od 2006. do 2007. godine na Univerzitetu Kingston u Velikoj Britaniji, da je studije je završio u Australiji, a potom se preselio na Šri Lanku. Nije poznato kada i kako se priključio ekstremnim islamstičkim grupama povezanim sa islamskom državom.

Kurir.rs/B92

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track