Najnovije vesti

PUTIN PORUČIO IZ KINE: Jednostrane sankcije i trgovinski ratovi su deo OVOG problema na koji svet mora da reaguje!
Foto: EPA / Kenzaburo Fukuhara / Pool

Pojas i put

PUTIN PORUČIO IZ KINE: Jednostrane sankcije i trgovinski ratovi su deo OVOG problema na koji svet mora da reaguje!

Planeta

Međunarodna zajednica treba da reaguje na pojavu protekcionizma, čiji su jedan oblik uvođenje nelegitimnih, jednostranih sankcija, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u obraćanju na otvaranju Drugog foruma međunarodne saradnje Pojas i put u Pekingu.

"Važno je razviti efikasan odgovor na rizike rascepkavanja političkog, ekonomskog i tehnološkog prostora radi rastućeg protekcionizma, gde je njegov najopasniji oblik česta upotreba nelegitimnih jednostranih sankcija usvojenih zaobilaženjem Saveta bezbednosti UN, ili još gore trgovinskim ratovima", rekao je Putin, prenosi agencija TASS.

foto: EPA / Kenzaburo Fukuhara / Pool

Putin je rekao da se kineska inicijativa međunarodne saradnje Pojas i put savršeno uklapa sa ciljevima Evroazijeskog ekonomskog saveza (EAES) koji predvodi Rusija, prenosi AP.

Evroazijski ekonomski savez čine Rusija sa Jermenijom, Belorusijom, Kazahstanom i Kirgizijom. Taj savez ima zajedničko tržište čiji je cilj da se uklone barijere za slobodno kretanje dobara, usluga, kapitala i rada.

Putin je rekao da tih pet zemalja članica saveza jednoglasno podržavaju ideju o povezivanju Evroazijeskog ekonomskog saveza sa projektom Pojas i put.

foto: EPA / Kenzaburo Fukuhara / Pool

Međunarodna zajednica treba da radi zajedno da se odupre pretnjama kao što su usporavanje globalnog ekonomskog rasta, razlika u razvoju zemalja i tehnološko zaostajanje, rekao je on.

"Rekao sam to više puta i želim da ponovim da te negativne tenedencije stvaraju plodno tlo za terorizam, ekstremizam i ilegalnu migraciju, i stoje iza obnavljanja starih regionalnih sukoba i podsticanja novih", dodao je ruski predsednik.

On je rekao da Evropa i Azija mogu da postanu primer razvoja sveobuhvatne pozitivne agende za rešavanje tih problema.

Kurir.rs / Beta

Foto: EPA / Kenzaburo Fukuhara / Pool

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...