TRAMP BOJKOTUJE VEČERU SA NOVINARIMA: Preskočiću to dosadno i negativno okupljanje!
Foto: Profimedia, EPA

zaratio sa medijima

TRAMP BOJKOTUJE VEČERU SA NOVINARIMA: Preskočiću to dosadno i negativno okupljanje!

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp i treću godinu za redom neće prisustvovati večeri članova Udruženja dopisnika iz Bele kuće (WHCA), nakon što je od samog početka svog mandata "zaratio" sa medijima uz optužbe za pristrano izveštavanje.

AFP ističe da Trumpovi napadi na medije nisu više novina, ali su poslednjih nedelja učestaliji i žešći. "Trebalo bi da padnu na kolena i mole za moj oproštaj, stvarno su neprijatelji naroda", napisao je na Tramp svojevremeno na Tviteru, a njegove reči su bile upućene Njujork tajmsu.

Predsednik Tramp će za vreme večerašnje tradicionalne večere dopisnika iz Bele kuće u Vašingtonu biti u 1100 kilometara udaljenom Grin Beju, u Viskonsinu. Kao 2017. i 2018., Tramp je i ove godine odlučio da preskoči, kako je rekao, to "dosadno" i "negativno" okupljanje.

Iako američki predsednici nemaju obvezu da se pojave se na večeri WHCA, predsednici su to ipak redovito radili još od 1921. Jedini izuzetak je bio Ronald Regan, koji je izostao sa druženja s novinarima 1981., ali je imao vrlo dobar razlog zato što je pre toga bio ranjen u atentatu.

Na toj gala večeri su se, uz predsjednika i novinare, redovito zabavljale i holivudske zvezde, ali, piše AFP, nema više ni "selebritija", a izostaće i komičar. Iako je uobičajeno da udruženje novinara pozove komičara koji obično "roštilja" predsednika i novinare, ta će tradicija će sada izostati.

Očekuje se da će glavni govor ove godine održati istoričar Ron Černov. Ove godine večera dopisnika biće fokusirana na novinarstvo. Osim što na večeri neće biti Trampa, izostaće i ostalo osoblje Bele kuće, uključujući i portparolku Saru Sanderss. To je još jedna Trampova strelica odapeta na medijsku mašineriju koja, kako tvrdi američki predsednik, odbija pošteno da izveštava o njegovu radu.

Zato je Trampovo glavno oružje Tviter na kom ga prati oko 60 miliona ljudi. Još nekoliko miliona ga prati na ostalim platformama. Predsednik WHCA Olivier Noks ocenio je da i nije toliko važno da li će predsednik da dođe ili ne na njihovu večeru i da je "mnogo mnogo ozbiljniji problem što je ova administracija smanjila konferencije za novinare u Beloj kući, Pentagonu i Stejt departmentu".

Kurir.rs/Index.hr

Foto Profimedia/EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track