Najnovije vesti

NA OVOM FRONTU KINA JE PATOSIRALA SAD: Panika na američkom Zapadu, aukcijske kuće trljaju ruke! Nema ko  da obrađuje zemlju (VIDEO)
Foto: AP/Ilustracija

brutalno

NA OVOM FRONTU KINA JE PATOSIRALA SAD: Panika na američkom Zapadu, aukcijske kuće trljaju ruke! Nema ko da obrađuje zemlju (VIDEO)

Planeta

Manje od četiri sata bilo je dovoljno da se rasprodaju svi traktori, kombajni i druga oruđa na aukciji kojom je okončana porodična tradicija duga čitav vek.

Farmer Džim Tephorn je nakon pete žetve praćene lošim cenama žitarica rešio da odustane, objavio je Rojters. Situaciju je prošle jeseni pogoršao trgovinski rat Kine i SAD, a posao na njivi je uzeo svoj danak – pre 15 meseci doživeo je infarkt.

 

„Prolazili smo kroz teške periode sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka“, kaže Džim, šezdesetosmogodišnjak čvrste građe, kako prenosi Rojters. „Ovo sada je, na neki način, mnogo gore“, dodao je.

 

Širom Srednjeg zapada, sve veći broj farmera odlučuje se za rasprodaju mehanizacije i traže zakupce za svoju zemlju da bi olakšali finansijsku situaciju svojih porodica, kako je desetak vodećih aukcijskih kuća specijalizovanih za poljoprivrednu mehanizaciju obavestilo Rojters.

Da stvar bude još gora, kako odlaze stariji farmeri, sve manje ima mladih koji bi ih zamenili.

 

Taj trend izazvao je bum za aukcijske kuće, koje prijavljuju rast prometa od čak 30 odsto u poslednjih šest meseci, u poređenju sa istim periodom prošle godine.

 

Međutim, očekuje se da to naškodi lancu snabdevača poljoprivrednika: to znači manje mušterija za proizvođače semena i hemijsku industriju, manje kupaca mehanizacije, kao i manje isporuke trgovcima žitaricama.

Za mnoge porodice, napuštanje posla na farmi sve se na prostu, ali bolnu računicu: Trgovinski rat sa Kinom, izazvan tarifama koje je uvela Trampova administracija, traje skoro 10 meseci.

 

Kina, glavni kupac američke soje, najvrednijeg izvoznog poljoprivrednog artikla SAD, drastično je smanjila nabavku te žitarice od SAD. Od tada se cene uporno drže na niskom nivou a operativni troškovi brzo rastu, što farmerima pomaže da se brže odluče za povlačenje iz posla.

 

Kurir.rs/B92
Foto: AP

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...