PENTAGON UHVAĆEN U LAŽI: Zvaničnici objavili koliko je civila VOJSKA SAD UBILA, mnogi tvrde da je broj mnogo puta veći (VIDEO)
Foto: Printscreen Wikipedia

bruka

PENTAGON UHVAĆEN U LAŽI: Zvaničnici objavili koliko je civila VOJSKA SAD UBILA, mnogi tvrde da je broj mnogo puta veći (VIDEO)

Planeta -

U američkim vojnim operacijama u toku 2018. godine poginulo je 120 civila, saopštio je Pentagon.

U godišnjem izveštaju Kongresu, Ministarstvo odbrane navelo je da je potvrđeno da su 42 civila ubijena prošle godine u operaciji SAD protiv Islamske države u Iraku i Siriji. U saopštenju se navodi da je još 76 osoba poginulo u operacijama protiv talibana i drugih ekstremista u Avganistanu, a dva civila poginula su u operacijama protiv al-Šababa u Somaliji.

Ministarstvo nije našlo verodostojne izveštaje o civilnim smrtima izazvanim američkim operacijama u Libiji ili Jemenu u toku prošle godine, piše Vašington Post.

Spoljašnje grupe za praćenje, kao što je "Ervors", iznele su podatke o mnogo većem broju poginulih prilikom američkih vazdušnih napada.

U 2018. godini, uprkos značajnom usporavanju američke kampanje protiv Islamske države, "Ervors" je ustanovio da je u vazdušnim i artiljerijskim napadima koalicije pod vodsjstvom SAD ubijeno najmanje 805 civila samo u Iraku i Siriji.

Ova razlika ističe različite pristupe koje su grupe, koje se obično oslanjaju na izjave svedoka i izveštaje društvenih medija, imale u sastavljanju informacija o napadima.

Izveštaj je objavljen nekoliko meseci nakon što je Trampova administracija izmenila pravilo Obamine administracije zahtevajući poseban, širi godišnji izveštaj o civilnim žrtvama.

Bela kuća je tvrdila da je promena napravljena kako bi se izbeglo dupliranje sa kongresnim izveštajem. Međutim, u izveštaj Bele kuće prethodno je bilo uključeno i ubistvo u slučaju nesreća koje su prouzrokovale vojne i obavještajne operacije. Eliminacija tog kriterijuma znači da javnost više neće imati pristup informacijama o napadima dronova CIA.

Napadi CIA su mnogo ređi nego što su bili pod predsednikom Barakom Obamom, ali agencija je i dalje ovlašćena za takve napade.

Pentagon nije prijavio civilne žrtve napada SAD u Jemenu u trenutku kada je intervenisanje SAD u toj zemlji postalo politički opterećeno pitanje, piše Vašington post.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Vikipedija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track