VODU POPIJEŠ I RAK DOBIJEŠ: Šokantna studija o kvalitetu česmovače u jednoj američkoj državi! NIKO DO SADA NIJE MERIO UTICAJ SVIH ZAGAĐIVAČA! (VIDEO)
Foto: Profimedia

šokantno

VODU POPIJEŠ I RAK DOBIJEŠ: Šokantna studija o kvalitetu česmovače u jednoj američkoj državi! NIKO DO SADA NIJE MERIO UTICAJ SVIH ZAGAĐIVAČA! (VIDEO)

Planeta -

Pijaća voda iz Kalifornije mogla bi da poveća broj slučajeva raka u celoj zemlji za više od 15.000 tokom života, kaže se u novoj studiji u SAD.

Istraživači su uzeli u obzir uticaj udruženih zagađivača, umesto svakog pojedinačno, i analizirali su podatke u više od 2.700 vodovodnih sistema u Kaliforniji od 2011. do 2015. godine.

Procenjenih 15.449 slučajeva raka tokom 70 godina znači 221 godišnji slučaj raka od zagađenja vode za piće, kažu istraživači u članku objavljenom u utorak u časopisu Environmental Health.

Istraživači pripadaju Radnoj grupi za zaštitu životne sredine, neprofitne zagovaračke grupe.

"Voda za piće retko sadrži samo jedan zagađivač, ali regulatori trenutno procenjuju opasnosti po zdravlje od zagađivača vode iz vodovoda jedan po jedan. Ovo ignoriše kombinovane efekte više zagađivača, a to je način na koji ih ljudi uzimaju u stvarnom svetu", kaže grupa.

Grupa je razmatrala nivo karcinogena i toksičnih zagađivača u vodi za piće i otkrila da su male do srednje srednje zajednice suočene sa nekim od najvećih rizika od raka.

U 495 vodovodnih sistema koji obuhvataju više od 3 miliona ljudi, postojao je rizik od raka veći od 1 dodatnog slučaja na 1.000 ljudi. U 1.177 sistema, koji obuhvataju više od 28 miliona ljudi, postojao je rizik od 1 na 1.000 do 1 na 10.000 ljudi.

Grupa je saopštila da je arsen doprineo dodatnih 7.251 procenjenih slučajeva raka. Druge potencijalno štetne hemikalije uključivale su različite dezinfekcione nusprodukte i heksavalentni hrom, takođe poznat kao hrom-6 ili hemikalija "Erin Brockovič".

Kejli Reinolds, direktor Centra za zaštitu životne sredine, štetnom uticaju i procene rizika na Univerzitetu u Arizoni, koja nije bila uključena u studiju, izjavila je CNN da "nema sigurnog nivoa" arsena u vodi za piće.

Istraživači su rekli da zagađivači ispod zakonskih granica doprinose više od 85 odsto procenjenog rizika od raka, naglašavajući potrebu za nižim granicama za ove zagađivače.

Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se razumelo kako interakcije zagađivača utiču na ljude, izjavila je za CNN Taša Stoiber, jedan od autora studije. Budući da se malo zna o ovim interakcijama, studija bi mogla preciniti ili potceniti rizike.

Kurir.rs/USA Today

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track