BURNO NA BLISKOM ISTOKU! GAZA ZASULA IZRAEL SA 90 RAKETA ZA SAMO SAT VREMENA: Izraelci žestoko odgovorili, pokrenuli i tenkove (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

ŽESTOKI SUKOBI

BURNO NA BLISKOM ISTOKU! GAZA ZASULA IZRAEL SA 90 RAKETA ZA SAMO SAT VREMENA: Izraelci žestoko odgovorili, pokrenuli i tenkove (VIDEO)

Planeta -

Oko 50 raketa ispaljeno je jutros ka južnom i centralnom Izraelu iz pojasa Gaze, a izraelska vojska je odgovorila udarima iz vazduha, dan nakon što su četiri Palestinca ubijena i dva izraelska vojnika ranjena.

Pojedini mediji prenose da su Palestinci za sat vremena ispalili 90 raketa.

Izraelska vojska je navela da je protivraketni odbrambeni sistem "Gvozdena kupola" presreo desetine raketa. Tenkovske divizije pokrenule su ofanzivu na nekoliko pozicija militanata Hamasa.

Rakete su ispaljene na više gradova na jugu Izraela, uključujući Aškelon i Ašdod i stanovnici su rekli da su čuli eksplozije.

U odgovoru na baražnu raketnu vatru pogođena su dva lansera za rakete.

U Aškelonu je objavljeno da su otvorena skloništa za bombe.

U petak su u izraelskom vazdušnom udaru na punkt Hamasa na jugu pojasa Gaze ubijena dva Palestinca, a još dvojica su poginula od izraelske bojeve municije tokom masovnih protesta duž granice.

Izraelska vojska je izvela udar iz vazduha u petak nakon što je dvoje izraelskih vojnika pogođeno palestinskom vatrom kraj granične ograde.

U masovnim protestima pored dvojice poginulih ranjen je 51 Palestinac.

Hamas i druge palestinske frakcije objavile su da su u visokoj pripravnosti i da pripremaju odgovor na ubistvo Palestinaca.

Ova eskalacija nasilja usledila je nakon smanjenja neprijateljstava koje je trajalo mesec dana zahvaljući posredovanju Egipta.

Ta zemlja se nadala da će izdejstvovati dugotrajni prekid vatre, ali je Hamas optužio Izrael da se ne pridržava dogovora da olakša ograničenja prema pojasu Gaze.

Predstavnici islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada Gazom su u četvrtak otputovali u Egipat na dodatne konsultacije.

Kurir.rs/Beta Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track