HOROR! OTAC ISPOŠTOVAO ŽELJU PREMINULE ĆERKE ZA TRANSPLATACIJOM ORGANA: Kasno video da je telo predao trgovcima organa, 5 godine traje njegova AGONIJA (VIDEO)
Foto: Shutterstock

brutalno

HOROR! OTAC ISPOŠTOVAO ŽELJU PREMINULE ĆERKE ZA TRANSPLATACIJOM ORGANA: Kasno video da je telo predao trgovcima organa, 5 godine traje njegova AGONIJA (VIDEO)

Planeta -

Amerikanac iz Ilinoisa i dalje pokušava da vrati telo svoje ćerke, pet godina nakon što je poverovao da ga poklanja nauci, samo da bi saznao da je su čitavu stvar organizovali navodni „brokeri tela na crnom tržištu“.

Ćerka Džona Buča je iznenada umrla u 26. godini 2014. Srećom, uprkos tome što je bila tako mlada, jasno je izrazila svoje želje o tome šta hoće da joj se desi nakon smrti - želela je da bude telo bude donirano u naučne svrhe.

Porodica Buč je odala priznanje svojoj odluci i izabrala Biološki resursni centar Ilinois, misleći da je to legitimna ustanova za rad sa doniranim organima. Zašto ne bi? U mnogim državama u Sjedinjenim Državama, savršeno je legalno kupovati, prodavati i distribuirati delove ljudskog tela koji su donirani nauci i medicini.

Međutim, nezakonito je prodavati organe za transplantaciju ili svesno zaražene delove tela, i to je mesto gde uglavnom neregulisana industrija počinje da postaje sumorna.

Pre pet godina, u Centar za biološke resurse Ilinois, takođe krematorijum, kojim upravlja Donald A. Grin Stariji i sin, je upao FBI nakon što se saznalo o vezama između institucije i uhapšenog trgovca organima Artura Ratburna iz Detroita, koji sada služi devet godina za svesno prodavanje zaraženih delova tela.

To je FBI dovelo do Grinovih koji su navodno prodavali delove na crnom tržištu između 2008. i 2014. Prema nalogu za pretres, neki koji su bili pozitivni na HIV, hepatitis i sepsu su prodati za više od 100.000 dolara. Povrh toga, tela koja su donirana nauci za istraživanje, obrazovanje i obuku, prema željama preminulih, bila su raskomadana i prodavana na drugim mestima, a njihove porodice su obmanjivane.

Federalne optužbe podnesene protiv njih ranije ovog meseca uključuju prevaru i namerno prikrivanje zločina. Tužioci su rekli da su ljudi koji su kupili leševe - uključujući i odeljenje za medicinu Detroit Medikal Centar, koji je kupio najmanje jedan organ koji je prethodno testiran na hepatitis, a koji su Grinovi sakrili, nisu znali o čemu se radi.

Iako je objekat za kremiranje zatvoren, Grin stariji je još uvek licencirani pogrebnik u Ilinoisu, mada je ta dozvola na reviziji.

Jedan od najtužnijih delova ove priče je pitanje šta se dešava sa voljenim ljudima kada se provale šeme brokera?

Buč je za CBS 2 u Čikagu rekao: "Ja sam prilično zatečen ovim stvarima, ali bolno je." Objasnio je da iako su dobili pepeo za koji se tvrdi da je Aleksandrijin, istražitelji tvrde da su delovi njenog tela uklonjeni iz Centra kada je izvršena racija i prenesni u Detroit gde se vrši istraga.

"Da su je kremirali, ne bi ništa prebacivali u Detroit", kaže on . "Dakle, taj pepeo ne može biti njen."

Skoro pet godina nakon što je slučaj pokrenut, on nije bliže povratku njegove ćerke, a Buč je stvorio grupu za podršku za druge porodice u istom položaju, iako zna gde zaista treba rešiti ovo pitanje.

Kurir.rs/IFSL

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track