Najnovije vesti

LIDERI ISLAMSKE DRŽAVE NOSE ORUŽJE IZ HRVATSKE: Najnoviji snimak vođe džihadista otkrio šokantne detalje! (VIDEO)
Foto: Printskrin / You Tube

naoružavanje terorista

LIDERI ISLAMSKE DRŽAVE NOSE ORUŽJE IZ HRVATSKE: Najnoviji snimak vođe džihadista otkrio šokantne detalje! (VIDEO)

Planeta

Nakon što je Islamska država nedavno pustila snimak na kome se vidi njihov vođa Abu Bakr al-Bagdadi, jedan detalj otkrio je da njegov telohranitelj nosi pištolj za koji hrvatski analitičari veruju da je proizveden u Hrvatskoj.

Naime, jedan analitičar specijalizovan za oružje u upotrebi na Bliskom istoku zaključio je da je reč o HS.9, proizvodu karlovačkog HS Produkta. Pažljivim pregledom čini se da je isti analitičar zaista u pravu.

Određeni detalji ručke su identični, a u prilog ide i činjenica da je pre nekoliko godina barem 20.000 takvih pištolja završilo u rukama iračke policije i specijalnih jedinica. Uzevši u obzir da je tamošnja policija poznatija po razbacivanju novcem i jeftinom prodajom svega što mogu da ponude na crnom tržištu, vrlo verovatno je tako i taj pištolj završio u rukama terorista.

Ovo nije jedino oružje koje džihadisti oružje a da je poreklom iz Hrvatske. Tako i puške VHS-2 završava širom Bliskog istoka i nakon što ih iračka policija zaduži i proda.

Amerikanci su se susretali sa sličnim problemima dok su značajnije finansirali lokalnu vojsku i policiju. Redovno su pronalazili "nevidljive divizije" gde bi na papiru bilo nekoliko hiljada vojnika pod punom vojnom opremom, a zapravo je bilo reč o nekoliko stotina loše opremljenih dobrovoljaca.

Vojnu opremu i sav ostali materijal bi nadređeni rasprodavali čim bi im stigao. Novac bi, naravno, ulagali u vile i luksuzne automobile.

Inače, ovo nije prvi put da se u rukama terorista pronalazi hrvatsko oružje pa su do sada stizali snimci i informacije na kojima su se među zaplenjenim komadima nalazili minobacači, projektili, streljivo, puške i kacige.

(Kurir.rs/Express.hr/Foto: Printscreen Youtube)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...