KRALJICA ELIZABETA SPREMALA NACISTIMA PAKLENI DOČEK: Tadašnja princeza vredno vežbala u dvorištu palate, oružje joj dao Čerčil, a OVO SU BILE METE (VIDEO)
Foto: Profimedia

otkriće

KRALJICA ELIZABETA SPREMALA NACISTIMA PAKLENI DOČEK: Tadašnja princeza vredno vežbala u dvorištu palate, oružje joj dao Čerčil, a OVO SU BILE METE (VIDEO)

Planeta -

Britanska kraljica Elizabeta II bila je obučena da se brani u slučaju nacističke invazije, a koristila je oružje koje je pozajmio tadašnji premijer Vinston Čerčil.

U novom dokumentarcu se vidi kako su 14-godišnja princeza Elizabeta i njena sestra, zajedno sa kraljicom Majkom, pohađale časove pucanja na terenu u Bakingemskoj palati kako bi se pripremile u slučaju napada nacista tokom Drugog svetskog rata.

“Kralj očekuje da se nemački padobranci pojave u svakom trenutku. Nikad ne ide nigde bez oružja u kolima. On šalje poruku da nećemo bežati​​", kaže jedan profesor.

Za vreme lekcija, kraljica majka je očigledno koristila pacove koji su ulovljeni u samoj palati.

Govoreći u intervjuu od pre četiri godine, kraljičina pokojna rođaka, Margareta Rods, otkrila je kako je članovi kraljevske porodice koristili štetočine kako bi postali bolji u pucanju.

"Kraljica Elizabeta je naučila kako da puca iz pištolja u baštama Bakingemske palate", rekla je ona za BBC.

Dokumentarac takođe otkriva kako je kralj Džordž VI aktivno radio u ime britanske obaveštajne službe i bio je u potpunosti obavešten u tajno planiranje Operacije Overlord, kodnog imena za Dan D - iskrcavanju u junu 1944. godine, koji ove godine obeležava 75. godišnjicu.

Kurir.rs/Daily mail Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track