OPASNA BOLEST SE VRATILA: U Mongoliji OD KUGE preminuli muškarac i njegova trudna žena, čitav grad u karantinu!
Foto: Youtube/Printscreen

jeli sirovo meso

OPASNA BOLEST SE VRATILA: U Mongoliji OD KUGE preminuli muškarac i njegova trudna žena, čitav grad u karantinu!

Planeta -

Mongolske zdravstvene vlasti stavile su u karantin grad Ulgi na granici sa Rusijom, nakon što je bubonička kuga odnela dva života.

Holandskim, švajcarskim, švedskim, južnokorejskim, nemačkim i ruskim turistima zabranjeno je da napuste to područje.

Dramatične slike pokazuju kako radnici službe za sprečavanje kontaminacije blokiraju bar jedan avion, kako bi sprečili širenje zaraze.

Ministarstvo zdravlja Mongolije potvrdilo je da je dvoje ljudi, muškarac (38) i njegova godinu dana mlađa trudna supruga, umrlo od kuge, pošto su konzumirali sirovo meso i unutrašnje organe mrmota. Oni su za sobom ostavili četvoro dece, starosti od dve do 13 godina.

Prema mongolskoj tradiciji, sirovo meso i unutrašnji organi sveže ubijenog mrmota poboljšavaju zdravlje, prenose lokalni mediji.

Sanitarna i epidemiološka služba u ruskim republikama Altaju i Tuvi, koje se graniče sa mongolskom provincijom Bajan-Ulgii, u stanju su visoke pripravnosti.

Ministarstvo zdravlja u Mongoliji ne smatra da je situacija sa kugom kritična ili blizu epidemije. Ipak, nije objavljen rok za karantin koji u najgorem slučaju može da traje i do 21 dan.

Kuga je bakterijska bolest koja se širi buvama koje žive na divljim glodarima kao što su mrmoti.

Bolest može da ubije odraslu osobu za manje od 24 sata ako se ne leči na vreme, navodi Svetska zdravstvena organizacija.

Veruje se da je kuga uzrok crne smrti koja se širila kroz Aziju, Evropu i Afriku u 14. veku, i koja je ubila više desetina miliona ljudi.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track