HAFTAR NEMA MILOSTI: Vojska libijskog generala uništila štab vladinih jedinica (VIDEO)
Foto: EPA

opasno

HAFTAR NEMA MILOSTI: Vojska libijskog generala uništila štab vladinih jedinica (VIDEO)

Planeta -

Vazduhoplovne snage Libijske nacionalne armije Halife Haftara izvele su napad na položaje u Tripoliju i uništile operativni štab vlade nacionalnog jedinstva Libije na čijem čelu je bio Osama el Džuvaili, navodi se u saopštenju press-centra Operativnog štaba operacije Karama Libijske nacionalne armije.

"Napadi libijskih vazduhoplovnih snaga (LNA) uključivali su niz položaja, (među kojima) diplomatski klub i put koji vodi do džamije El Kahili“, navodi se u izjavi.

U saopštenju se dodaje da je operativni štab Osame el Džuvalija potpuno uništen i ističe da su napadi bili „precizni i direktni“.Haftar je 4. aprila naredio svojim snagama da započnu ofanzivu na Tripoli kako bi se „oslobodio od terorista“. Oružane snage odane vladi objavile su početak kontraoperacije „Vulkan gneva“.

Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine, u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom, koja vodi dugotrajan rat sa militantima.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track