Najnovije vesti

BOING PRIZNAO DA JE ZNAO ZA GREŠKU KOJA JE UBILA 346 LJUDI: Nisu ništa preduzeli godinu dana! Pogrešan podatak o uglu letenja poslat u obe tragedije!
Foto: EPA / STR

strašno

BOING PRIZNAO DA JE ZNAO ZA GREŠKU KOJA JE UBILA 346 LJUDI: Nisu ništa preduzeli godinu dana! Pogrešan podatak o uglu letenja poslat u obe tragedije!

Planeta

Kompanija Boing je priznala da je znala za problem na avionima 737 maks još godinu dana pre tragedija sa dva aviona ali da nisu ništa preduzeli po tom pitanju. 

Kako su saopštili, kompanija je nenamerno napravila alarm koji obaveštava o problemu sa senzorima koji mere ugao letenja kao dodatnu opciju umesto standardne, ali je insistirala da to ne ugrožava bezbednost letenja, prenosi BBC.

Ugao letenja aviona je ustanovljen kao faktor u obe katastrofe, a u Boingu navode da je u obe nesreće avionskim sistemima poslat pogrešan podatak o uglu letenja.

Kako navode, nameravali su da obezbede tu funkciju kao deo standardnog paketa, ali "nisu shvatili" dok isporuke nisu počele da je bila dostupna samo ukoliko su je avio-kompanije dodatno kupile.

foto: AP / Elaine Thompson

Nameravali su, kako kažu, da se pozabave ovim problemom u kasnijim verzijama softvera.

Kompletna flota aviona 737 maks, ukupno 387, prizemljeni su od marta, nakon pada aviona Etiopijan erlajnsa kada je poginulo 157 ljudi. Samo pet meseci ranije, 189 ljudi je poginulo u nesreći Lajon era.

Kurir.rs / BBC

Foto: EPA / STR

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...