TAJNI IZVEŠTAJ BRITANSKE VLADE O ISLAMSKIM ŠKOLAMA:  Učenike kažnjavaju bičevanjem, Kuran tumače striktno, a od odnosa prema ženama HVATA JEZA (VIDEO)
Foto: Screenshot

bruka

TAJNI IZVEŠTAJ BRITANSKE VLADE O ISLAMSKIM ŠKOLAMA: Učenike kažnjavaju bičevanjem, Kuran tumače striktno, a od odnosa prema ženama HVATA JEZA (VIDEO)

Planeta -

U Velikoj Britaniji postoji čitava mreža islamskih škola, koje su optužene da promovišu netoleranciju i mizoginiju, pokazuje tajni izveštaj britanske vlade.

Propovednici koji završe neke od više desetina islamskih visokih škola Darul ulum (na arapskom "Kuća znanja"), imaju podjednako ekstremna shvatanja kao i radikalni sveštenici koji dolaze u Britaniju iz islamskih zemalja, tvrde izvori upoznati sa izveštajem.

Mejl on sandej identifikovao je čak 48 takvih škola. Učitelji u njima predaju prema nastavnom programu Dars-i Nizami, koji zagovara doslovno tumačenje Kurana, a koristi ga ortodoksni islamski pokret deobandizam, čije su škole talibani otvorili u Pakistanu i Avganistanu.

Najmanje četiri ovakve obrazovne ustanove ranije su se našle na meti kritika vladine kancelarije za standarde u obrazovanju "Ofsted", nakon što su inspektori otkrili da studente uče da su muzika i ples đavolje delo i da supruge nemaju pravo da odbiju seks.

Zabrana muzike je slična onoj koju nameće Islamska država, koja je njeno kršenje kažnjavala javnim bičevanjem.

Ovakve škole postoje u mnogim britanskim gradovima, uključujući i London, Mančester, Glazgov i Lester, pri čemu je kao “primer ekstremističke medrese” u izveštaju istaknuta Darul ulum visoka škola u Birmingemu.

Muške polaznike Darum uluma u Lesteru uče “stereotipnom shvatanju uloge muškaraca i žene” konstatovali su inspektori 2015, ali predstavnica škole komentariše da je "Ofstedov" izveštaj prethodio novijim kontrolama, koje ukazuju na napredak.

"Inspektori su izjavili da se nastavnici trude da nauče studente važnosti slobode govora i individualne slobode" izjavila je ona.

"Ofsted" posebno zabrinjavaju neke druge medrese, među kojima je Darum ulum za devojčice Džamije Al Huda u Notingemu. Alija Salim, bivša učenica koja je postala uzbunjivač nakon što je izbačena 2006. zbog lošeg vladanja (između ostalog, imala je kameru za jednokratnu upotrebu), uporedila je život u školi sa zatvorom i tvrdila je da su devojčice učili da muževi smeju da ih tuku i siluju zato što će to “Alaha učiniti srećnim”. Škola nije želela da komentariše taj izveštaj.

Neki britanski džihadisti bivši su studenti Darum uluma. Sadžid Badat (danas 40) iz Glostera otišao je u Avganistan i priključio se Al kaidi, gde je obučavan da bude bombaš samoubica. Poslali su ga u Britaniju da izazove teroristički napad bombom u cipeli, ali je on prekinuo misiju. Bivši učenik Darum uluma u Blekbernu uhapšen je i odslužio je 13 godina zatvora.

Kurir.rs/Daily mail Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track