Najnovije vesti

ŠOK! ISPLIVALA JEZIVA TAJNA! ZATVORENICIMA SE KRADU ORGANI PRE IZVRŠENJA SMRTNE KAZNE! Doktori priznali: Skidao sam rožnjače i kožu, a neki su pogubljeni jer su bili ZDRAVI!
Foto: Profimedia

stravično

ŠOK! ISPLIVALA JEZIVA TAJNA! ZATVORENICIMA SE KRADU ORGANI PRE IZVRŠENJA SMRTNE KAZNE! Doktori priznali: Skidao sam rožnjače i kožu, a neki su pogubljeni jer su bili ZDRAVI!

Planeta

Zatvorenici kineskih zatvora osim pretnje smrtnom kaznom suočavaju se sa trgovinom vlastitih organa, a da na takav zahvat nisu prethodno pristali.

Ilegalna prodaja organa od zatvorenika osuđenih na smrt mračna je tajna koja se krije između zidova kineskih zatvora i bolnica, a aktivna je decenijama unazad.

Mnogi od zatvorenika osuđenih na smrt nisu ni ubice ni silovatelji, već su osuđeni zbog svojih političkih ili religijskih uverenja (tzv. zatvorenici zbog savesti), kao što su to, na primer, miroljubivi pripadnici Falun gung verske zajednice.

foto: Profimedia

Ne postoje precizni dokazi o tome koliko je ovaj problem zastupljen jer sistemi zatvora i bolnice u Kini funkcionišu pod velom tajne. Iako je vlada Kine priznala praksu prodaje organa zatvorenika u periodu devedesetih i nakon 2000. godine, zvaničnici tvrde da je ova praksa ukinuta 2015. godine.

Ipak, statistike do kojih su došli brojni novinari istraživači i pripadnici nevladinih organizacija ukazuju na to da transplatacija organa zatvorenika funkcioniše kao javna tajna.

Istraživanje objavljeno u januaru 2019. godine bavilo se analizom forenzičkih izveštaja o doniranju organa između 2010. i 2018. godine. Na ovaj način otkriveni su slučajevi falsifikovanja i manipulacije podacima o doniranju organa, što je tvrdnje o reformama Kine dovelo pod znak pitanja.

Pitanje koje je otkrilo mračne tajne

Iz kulturoloških razloga, Kinezi spadaju u narode koji retko pristaju na donaciju organa, a navodi se da se tokom godine obavi oko 10.000 transplatacija. Odakle onda organi dolaze? Ni kapaciteti kreveta u bolnicama niti resursi potrebni za transplataciju ne govore u prilog navedenog broja obavljenih transplatacija, kako je to objasnila istraživačica za istočnu Aziju, Sara Kuk, za IFL Science.

foto: Profimedia

Svedočenje vojnog doktora iz 1995. godine, Vanga Guokvija otkrilo je jezivu praksu primenjivanu na zatvorenicima u zatvoru u pokrajini Hebej. Dok su uzimali svoj poslednji dah, doktori su im vadili organe namenjene transplataciji.

"Moj posao je bio da skidam kožu i rožnjače na stotine leševa pogubljenih zatvorenika, a neki od njih ciljano su pogubljeni zarad transplatacije", naveo je doktor Guokvi.

Druga najveća verska zajednica u Kini, nakon kineskih budista jesu pripadnici Falung gung vere. Za njih je karakteristično da vežbaju meditaciju i svesnost u svrhu samo-kultivacije. Iako je reč o pripadnicima vere koja ni na koji način ne ugrožava druge, niti propagira nasilje, njihovo procesuiranje pred zakonom je često bez suđenja, česta su mučenja i smrtne kazne, a tokom boravka u zatvoru su pod strogim nadzorom.

foto: Shutterstock

Ipak, njihova najbitnija karakteristika je ta da spadaju u grupu najzdravijih ljudi. S obzirom na to da ne piju, ne puše i vežbaju dosta predisponirani su da budu prilično dobrog zdravstvenog stanja. To je poznato i vladi Kine.

Većina ispitanih zatvorenika, pripadnika ove verske zajednice, navelo je česte zdravstvene kontrole, kao što je provera krvne slike i slično. Objašnjenje za ovakvu vrstu konstantnog kontrolisanja uvek je rutinski proces.

U 2006. godini cene organa su iznosile: 62.000 dolara za bubreg, 98.000 - 130.000 dolara za jetru, 170.000 dolara za pluća, 160.000 dolara za srce, a 30.000 dolara za rožnjaču.

Za lakoću transplantacija u Kini se pročulo i po svetu, tako da je ovo sivo tržište dobilo međunarodni domašaj.

Nedavno je u Londonu zasnovan nezavisni sud koji će se baviti istraživanjem ilegalnih transplantacija nad kineskim „zatvorenicima zbog savesti”. Cilj rada ovog suda je da dokaže da li su tvrdnje kineske vlade o reformama nakon 2015. godine istinite.

(Kurir.rs/Nacionalna geografija)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...