IZRAELSKA ČELIČNA KUPOLA IMA RUPU: Posle najnovijeg sukoba sa Hamasom, mnogi se pitaju koliko je PVO sistem efikasan (VIDEO)
Čelična kupola, Foto: EPA

procena

IZRAELSKA ČELIČNA KUPOLA IMA RUPU: Posle najnovijeg sukoba sa Hamasom, mnogi se pitaju koliko je PVO sistem efikasan (VIDEO)

Planeta -

Posle najnovijeg sukoba između Izraela i Hamasa u pojasu Gaze, mnogi Izraelci se pitaju kakav je kvalitet raketne zaštite njihove zemlje.

Tokom vikenda Hamas i Islamski džihad su ispalili preko 700 raketa na izrael, ubivši 4 i ranivši više od 200 ljudi.

Prema listu Harec Čelična kupola sistem za odbranu od raketnog napada je oborio 240.

Broj oborenih raketa i žrtava naveo je neke Izraelce da se upitaju da li je Čelična kupola efikasna ili je Hamas našao način da je probije. Hammas je sa svoje strane proglasio pobedu u sukobu tokom vikenda.

Broj poginulih je samo za jedan manji u odnosu na 2014. kada su Palestinci ispalili 4.500 raketa i kada je sukob trajao 2 meseca.

Tada je Izraelska vojska tvrdila da kupola ima procenat uspešnosti od 92 odsto, što je tvrdila i pre neki dan.

Ipak kako je bivši savetnik za nacionalnu sigurnost general Jakov Armidor potvrdio - Kupola ima svoje mane pogotovo kada se radi o projektilima kratkog dometa koji ciljaju oblast tik uz granicu.

Po rečima generala Meira Elrana, nekadašnjeg zamenika šefa Vojne obaveštajne službe, sadašnji broj baterija Čelične kupole je nedovoljan, pogotovo u slučaju konflikta većih razmera.

Vojska planira poboljšanje Kupole baš na način da odgovori na baraže projektila kratkog dometa kao i bolju koordinaciju sa sistemima Patriot.

Neki građani Izraela koji žive uz granicu sa Gazom nisu mišljenja da je Kupola efikasna: Rejmond Reijnen, koji je emigrirao iz Danske kaže da je svaka minobacačka ranata pala na teritoiju kibuca u kome živi. Nijedna nije presretnuta.

Ipak, Adela Reamer koja živi u dugom kibucu uz granicu kaže da su u protekloj godini kada je instalirana kupola mnogo sigurniji.

Kurir.rs/israelnationalnews Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track