AMERIČKI DIPLOMATA: SAD neće popustiti pred nuklearnom ucenom Irana, ako treba uvešćemo nove sankcije
Foto: Profimedia

proširuju nuklearni program

AMERIČKI DIPLOMATA: SAD neće popustiti pred nuklearnom ucenom Irana, ako treba uvešćemo nove sankcije

Planeta -

"SAD neće nikad biti talac nuklearne ucene iranskog režima", izjavio je američki izaslanik za Iran Brajan Huk.

"Režim je danas saopštio, na godišnjicu našeg povlačenja iz sporazuma, koji bi trebalo da spreči Iran da ima atomsku bombu, da će proširiti svoj nuklearni program. To je u suprotnosti sa međunarodnim normama i predstavlja nov pokušaj nuklearne ucene Irana", rekao je Huk.

Prema njegovim rečima, SAD će sprečiti Iran da proizvede atomsku bombu i nastaviće maksimalan pritisak na tu zemlju kako bi odustala od "destabilizujućih ambicija".

Huk nije isključio mogućnost novih sankcija Irana.

Predsednik Irana Hasan Rohani rekao je danas da će Teheran prestati da izvozi višak uranijuma i teške vode iz procesa obogaćivanja uranijuma, kako predviđa sporazum.

Dodao je da će Iran za 60 dana nastaviti da obogaćuje uranijum ako svetske sile ne dogovore nove uslove za nuklearni sporazum.

Iran je 2015. postigao sporazum o svom nuklearnom programu sa šest velikih sila, a to su SAD, Nemačka, Kina, Francuska, Velika Britanija i Rusija.

Sporazum koji je odobren i rezolucijom Saveta bezbednosti UN, omogućio je ukidanje odredjenih međunarodnih sankcija uvedenih Iranu zbog nuklearnog programa. Iran je zauzvrat obećao da će drastično smanjiti nuklearne aktivnosti i da neće proizvoditi atomsku bombu.

Kurir.rs/Beta Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track