PUTIN NA MARŠU BESMRTNOG PUKA NOSIO JEDNU POSEBNU SLIKU I POSLAO VAŽNU PORUKU: Ovo činimo u čast pobednika, da se ništa slično ne ponovi! (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA

dan pobede na crvenom trgu

PUTIN NA MARŠU BESMRTNOG PUKA NOSIO JEDNU POSEBNU SLIKU I POSLAO VAŽNU PORUKU: Ovo činimo u čast pobednika, da se ništa slično ne ponovi! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

"Manifestacije, procesije ili parade, kao što je marš 'Besmrtnog puka' organizujemo da bismo odali počast pobednicima, ali ne i da bismo uplašili bilo koga", izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin nakon što je učestvovao na maršu na Crvenom trgu u Moskvi.

1 / 9 Foto: EPA

"Ovakve povorke i marševi se ne održavaju da bi se zveckalo sabljama i da bismo plašili druge. To se čini u čast pobednika. Nudimo im ove znake ljubavi, tako da se ništa slično ne ponovi ni u našoj istoriji ni u istoriji čovečanstva", istakao je ruski predsednik.

"Mislim da je to dobra tradicija koja pokazuje prirodu i Rusa i svih etničkih grupa koje žive u Rusiji", rekao Putin.

foto: AP

On je dodao da ga ne iznenađuje to koliko se zemalja pridružilo održavanju marša "Besmrtnog puka".

"Nisam bio iznenađen. Uprkos trenutnim komplikovanim odnosima među državama, na primer sa Velikom Britanijom, veterani su i dalje u kontaktu. Oni shvataju šta znači zajednička pobeda nad fašizmom. Oni cene vrednost prijateljstva i interakcije. To je dobar primer za nas", istakao je Putin.

foto: EPA

Predsednik Rusije učestvovao je danas u Moskvi u maršu Besmrtnog puka, u spomen na one koji su se borili i dali život tokom Velikog otadžbinskog rata protiv nacističke Nemačke od 1941. do 1945. godine.

Putin je na maršu Besmrtnog puka na Crvenom trgu nosio sliku svog oca.

Ruski predsednik je u više navrata ukazao na važnost ove manifestacije i na potrebu da se sačuva sećanje na Veliki otadžbinski rat.

foto: EPA

Za Putina, kao i za većinu Rusa, Veliki otadžbinski rat je i deo njegove porodične istorije. Njegov otac, Vladimir Spiridonović Putin, otišao je odmah po izbijanju rata na front, gde se borio i bio teško ranjen u blizini opkoljenog Lenjingrada.

foto: EPA

Šef ruske države takođe se često seća svoje majke Marije Ivanovne, koja je preživela opsadu Lenjingrada i svog starijeg brata koji je umro od difterije 1942. godine.

foto: EPA

Vladimir Putin je rođen sedam godina posle pobede nad nacistima u Drugom svetskom ratu.

Marš "Besmrtnog puka" prvi put je održan u Tjumenj u zapadnom Sibiru 2007. godine, a manifestacija se prvobitno zvala "Parada pobednika". Dobila je svoje današnje ime 2012. godine u Tomsku, a sledeće godine je održana u 120 gradova.

Do danas se manifestacija proširila i izvan Rusije. Ove godine joj se pridružilo više od 500 gradova u više od 100 zemalja. Ove godine na maršu Besmrtnog puka u Moskvi učestvovalo je oko milion ljudi.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track