Najnovije vesti

BOSANKA OTKRILA KAKO ZAISTA ŽIVI U NORVEŠKOJ:  Plata joj je 2.500 EVRA, ali država odmah UZME 35 ODSTO! Evo kolike su cene stanova, mesa, mleka, vrtića... Ako hoćete u noćni provod tri puta ćete razmisliti! (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

ni norveški raj nije što je bio

BOSANKA OTKRILA KAKO ZAISTA ŽIVI U NORVEŠKOJ: Plata joj je 2.500 EVRA, ali država odmah UZME 35 ODSTO! Evo kolike su cene stanova, mesa, mleka, vrtića... Ako hoćete u noćni provod tri puta ćete razmisliti! (VIDEO)

Planeta

Činjenica je da u poslednje vreme dosta ljudi odlazi iz Bosne i Hercegovine u potrazi za boljim životom. Skandinavske zemlje oduvek su važile za raj, zbog visokih primanja i dobre socijalne politike, pa su još od vremena SFRJ bile omiljene našim iseljenicima.

Međutim, sve se menja, pa i taj pozitivan trend, a dve žene poreklom iz BIH otkrile su koliko se norveški "raj" poslednjih godina promenio.

One već duže vreme žive i rade u Norveškoj kao pomoćno osoblje u kuhinji jednog staračkog doma na određeno vreme, jer zamenjuje stalne radnike dok su oni na bolovanju. Ovaj posao obavlja već nekoliko godina.

" Nekad radim puno radno vreme, nekad ne, zavisi, uglavnom 75 odsto stalnog posla. Plata koju dobija je oko 25.000 kruna, odnosno (oko 2.500 evra). Od te cifre se odbija porez državi 35 odsto na osiguranje i na doprinos za penziju. Na ruke dobijem 16.000 kruna (oko 1.700 evra) - kaže sagovornica portala byka.

"E sad, od toga se izdvaja za stan sa strujom, stan sa jednom spavaćom 5.000 kruna (500 evra), iznos za telefon zavisi od toga koliko se zove, ja ga dosta koristim". Kaže da zbog toga što živi sama do sada nije mogla da dobije neki kredit za kupovinu stana.

"Oni koji su u zajednici uglavnom su kupili nešto na kredit, jer zarađuju po dve plate i otprilike mesečno izdvajaju oko 10.000 kruna (oko 1000 evra) za ratu. Stanovi u Norveškoj su skupi, naročito oni u velikim gradovima – tu se cene kreću od 2 miliona kruna pa nadalje. Uslov za dobijanje kredita je učešće u iznosu od 15 odsto," ističe sagovornica.

Standard je visok, ali visoke su i cene. Tako kilogram mesa košta recimo 150 kruna (15 evra), mleko 20 kruna (2 evra)", kaže sagovornica portala. Najzanimljiviji i svakako najskuplji su noćni izlasci.

"Ako se odlučis da popiješ pivo ili vino u gradu, to iznosi 90 kruna (9 evra), pica je 250 kruna velika (25,5 evra), mala 125 kruna (13 evra), odrezak sa povrćem 300 kruna (30 evra). Norvežani retko izlaze u grad. Kutija cigareta je 120 kruna (oko 13 evra)", naglašava sagovornica.

Vrtić košta oko 2.500 kruna (250 evra), postoji dečiji dodatak za dete koji iznosi oko 1.250 kruna (127 evra) , a ako je žena sama, onda dobija duplo. U slučaju razvoda, muž još mora da plaćati alimentaciju oko 3.000 kruna (300 evra).

"Ali kad se sve sabere i oduzme, ja se ne mogu požaliti ovde", zaključuje ona.

Kurir.rs/http://6yka.com

Foto YT

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...