ZELENSKI OCRNIO POROŠENKA: On je kao turista, krade peškire i papuče i uzima sve sa švedskog stola!
Foto: AP

komičareva oštra retorika

ZELENSKI OCRNIO POROŠENKA: On je kao turista, krade peškire i papuče i uzima sve sa švedskog stola!

Planeta -

Novoizabrani predsednik Ukrajine, Vladimir Zelenski, uporedio je svog prethodnika Petra Porošenka s turistom koji krade papuče i peškire iz egipatskog hotela pre odlaska.

Zelenski je rekao da Porošenko deluje isključivo u svojim interesima i da se aktivno bavi promenom kadrova u ukrajinskim vladajućim krugovima pokušavajući da imenuje „svog“ šefa Nacionalnog saveta za radio-difuziju, sudije Vrhovnog suda, kao i da dodeljuje generalska zvanja.

foto: AP

Zelenski je tražio od poslanika da njegovu inauguraciju zakažu za 19. maj. On je naveo da je to želja naroda, u čijem interesu, u skladu sa zakletvom, treba da rade članovi Vrhovne rade.

foto: EPA

"To me podseća na turistu u egipatskom hotelu: sutra ide kući, koferi su spakovani, soba je očišćena i normalno vaspitan čovek čeka prevoz do aerodroma. Ali ne i Porošenko. On se nikako ne zaustavlja, uzima peškire, papuče i uzima sve odreda sa švedskog stola. Ja vas molim: dajte ključ, račun za mini-bar i idemo! Morate još carinu i pasošku kontrolu da prođete“, rekao je Zelenski.

Porošenko je u proteklih nekoliko dana sproveo nekoliko kadrovskih promena. Aktuelni šef države je razrešio Jurija Alerova dužnosti komandanta Nacionalne garde i imenovao Nikolaja Balana za vršioca te dužnosti.

Zelenski insistira na tome da njegova inauguracija bude održana 19. maja. Partija "Blok Petra Porošenka", međutim, predlaže da se svečanost održi 1. juna. Konačni datum utvrdiće Vrhovna rada Ukrajine 14. maja.

Prema ukrajinskim zakonima, inauguracija treba da bude održana najkasnije 30 dana nakon zvanične objave rezultata izbora, tako da je krajnji rok 3. jun.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track