PERU ŠTITI HRAMOVE INKA OD TURISTA: Ograničavaju se posete  Mačuu Pikčuu, kamene površina se sve više krune zbog prolaska posetilaca! (VIDEO)
Foto: printscreen YT

propadaju

PERU ŠTITI HRAMOVE INKA OD TURISTA: Ograničavaju se posete Mačuu Pikčuu, kamene površina se sve više krune zbog prolaska posetilaca! (VIDEO)

Planeta -

Peruanske vlasti će turistima ograničiti pristup u dva hrama i maloj kamenoj piramidi na lokalitetu Inka Maču Pikču da bi se izbeglo njihovo dalje propadanje, saopštila je vlada Perua.

Kako je navelo ministarstvo kulture, ograničenja će se primeniti od 15. do 28. maja, a odnose se na hram Sunca, hram Kondora i Intivatanu, ritualnu kamenu piramidicu za koju se smatra da je povezana s kalendarom Inka.

Prema propisima, oko 6.000 turista dnevno može da poseti čuvenu kamenu tvrđavu sagrađenu u 15. veku na istočnim obroncima Anda. Pored toga, vreme na tri navedene lokacije je maksimalno tri sata.

"Ove mere su odgovor na potrebu da se Maču Pikču očuva, jer se kamena površina kruni zbog prolaska posetilaca ka pomenutim sektorima", navedeno je u saopštenju. Kako je naveo šef arheološkog parka Maču Pikču Hoze Bastante, reč je o "pilot projektu koji treba da sačuva kulturno nasledje istovremeno s omogućavanjem poseta".

Ako rezultati budu dobri, ograničenja bi mogla postati stalna od 1. juna.

Maču Pikču, što na jeziku kečua znači "Stara planina", izgrađen je u vreme vladavine cara Pačakutija (1438-1471) i nalazi se oko 100 kilometara od Kuska, drevne prestonice carstva Inka na jugoistoku današnjeg Perua. Lokalitet je 1911. otkrio američki istraživač Hajram Bingam, a 1983. je stavljen na listu Svetske baštine UNESKO-a.

Kurir.rs/Beta

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track