ROBIJAŠE IZ ŠVEDSKE BI DA POŠALJE U HRVATSKU: Vođa švedskih demokrata bi da uštedi na zatvorima koji su daleko skuplji od onih u našem komšiluku!
Foto: Profimedia, Facebook / Jimmie Akesson

nova praksa

ROBIJAŠE IZ ŠVEDSKE BI DA POŠALJE U HRVATSKU: Vođa švedskih demokrata bi da uštedi na zatvorima koji su daleko skuplji od onih u našem komšiluku!

Planeta -

Džimi Akeson, vođa Švedskih demokrata, krajnje desne stranke koja je prema većini anketa uoči izbora za Evropski parlament izbila na drugo mesto, došao je na ideju da švedske osuđenike na izdržavanje zatvorske kazne pošalje u druge zemlje EU, konkretno Hrvatsku, Estoniju i Rumuniju.

Akeson je u nedavnom predstavljanju izbornog programa stanje u zatvorskom sistemu izneoo kao jedan od gorućih problema u Švedskoj. Pritom je naveo podatak da jedan dan švedskog zatvorenika košta oko 370 evra, dok u Hrvatskoj, Estoniji i Rumuniji zatvorski dan košta 50-ak evra.

"Nije pošteno ni održivo da Švedska troši sedam puta više novca na zatvorska mesta nego neke druge zemlje EU. Verujemo da bi ti resursi mogli bolje da se iskoriste, između ostalog, za jačanje standarda'', napisao je Åkeson. Onje kao primer izneo Belgiju i Norvešku, koje su već unajmile zatvorska mesta za svoje osuđenike u holandskim zatvorima.

foto: Facebook / Jimmie Akesson

Švedske demokrate tvrde da trenutno u švedskom zatvorskom sistemu nedostaje oko 900 zatvoreničkih mesta, što je u suprotnosti s poslednjim podacima Saveta Evrope za 2018. godinu.

Švedska zatvorska populacija se u poslednjih 10 godina smanjila za 24,4 odsto i sada iznosi 56,5 zatvorenika na 100.000 stanovnika (u Hrvatskoj 77,7) i ta je stopa među najnižima u Evropi.

Prema podacima iz kaznene statistike, ni popunjenost švedskih zatvora ne bi trebalo da bude poseban problem jer je 2018. godine bila na 93 odsto.

Kurir.rs / Index.hr

Foto: Profimedia / Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja