OPASAN INCIDENT NA GLAVNOM NAFTNOM PUTU: Eksplozije na saudijskim tankerima u Persijskom zalivu! RIJAD to je sabotaža! TEHERAN Zavera onih koji žele zlo! (VIDEO)
Foto: Profimedia

odgovornost

OPASAN INCIDENT NA GLAVNOM NAFTNOM PUTU: Eksplozije na saudijskim tankerima u Persijskom zalivu! RIJAD to je sabotaža! TEHERAN Zavera onih koji žele zlo! (VIDEO)

Planeta -

Iransko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je danas razjašnjenje oko toga šta se desilo s dva saudijska tankera za koje Rijad tvrdi da su bila meta "sabotaže" nedaleko od obale Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Portparol Abas Musavi izrazio je zabrinutost zbog eksplozija na tankerima i rekao da je potrebno još informacija o tom dogadjaju.

On je naveo da je bezbednost brodova i pomorskog saobraćaja u regionu od najveće važnosti.

Kako je prenela agencija IRNA, portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova upozorio je protiv bilo kakve "zavere orkestrirane od onih koji žele zlo" i "stranog avanturizma" koji bi podrili stabilnost i bezbednost regiona.

Saudijski ministar energetike Halid al-Falih rekao je danas da su tankeri te zemlje bila meta "sabotaže" u vodama blizu Ujedinjenih Arapskih Emirata i da su pretrpeli "značajnu štetu".

Ministar je naveo da su tankeri oštećeni nedaleko od obale emirata Fudžaira.

Prema njegovim rečima, jedan od tankera se kretao ka Saudijskoj Arabiji da bi bio napunjen naftom namenjenom SAD. On nije naveo o kojim tankerima se radi.

"Srećom, napad nije izazvao žrtve ni izlivanje nafte. Ipak, izazvao je značajna oštećenja na strukturama dva broda", rekao je al-Falih.

UAE su juče saopštile da su navodno sabotirana četiri broda, ali bez preciziranja ili navodjenja osumnjičenih.

Kurir.rs/Beta AP Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track