OVAJ TRAMPOV POTPIS ĆE RAZBESNETI KINEZE: Ova naredba udara na poznatu tehnološku firmu koju SAD optužuje za špijunažu (VIDEO)
Foto: EPA

trgovinski rat

OVAJ TRAMPOV POTPIS ĆE RAZBESNETI KINEZE: Ova naredba udara na poznatu tehnološku firmu koju SAD optužuje za špijunažu (VIDEO)

Planeta -

Očekuje se da predsednik SAD-a Donald Tramp ove sedmice potpiše izvršnu naredbu kojom se američkim firmama zabranjuje da koriste telekomunikacionu opremu od kompanija koje predstavljaju rizik po nacionalnu sigurnost, čime se otvara put zabrani poslovanja s kineskim Huavejom, javlja Rojters.

Naredba, u kojoj će biti navedene konkretne zemlje ili kompanije, razmatra se više od godinu dana, ali je u više navrata odlagana, rekla su britanskoj agenciji tri američka zvaničnika upoznata s tim planom, uz molbu da ne budu imenovana.

Dodali su da bi potpisivanje moglo ponovo da bude odloženo.

Izvršna naredba bi se pozvala na Međunarodni zakon o vanrednim ekonomskim ovlašćenjima (IEEPA), koji predsedniku daje punomoć da donosi regulativu u sferi privrede u slučaju pretnje po nacionalnu bezbednost.

Naredba bi trebalo da bude dostavljena Ministarstvu privrede, koje u saradnji sa drugim vladinim agencijama treba da napravi plan za njeno sprovođenje, naveli su izvori.

Ukoliko bude potpisan, ovaj dokument će doći u vrlo delikatnom vremenu u odnosima između Kine i Sjedinjenih Država, dve najveće svetske ekonomije koje vode trgovinski rat podizanjem carina na uzajamni uvoz robe.

Vašington smatra da bi opremu koju proizvodi Huavej Tehnolodžiz, treći najveći proizvođač pametnih telefona na svetu, mogla da koristi kineska država za špijunažu.

Huavej je u više navrata odbacio takve tvrdnje.

Rojters dodaje da ni iz Huaveja, a ni iz Bele kuće niti američkog Ministarstva privrede nisu odgovorili na njihov zahtev za komentarom o potencijalnoj izvršnoj naredbi.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track