TRAMP PRIKOČIO: Američi predsednik odložio je za šest meseci carine na uvoz automobila, Evropska unija odahnula!
Foto: AP / Jacquelyn Martin

zaokret

TRAMP PRIKOČIO: Američi predsednik odložio je za šest meseci carine na uvoz automobila, Evropska unija odahnula!

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp doneo je odluku da će odgoditi uvođenje carina na uvoz automobila na period od sledećih šest meseci.

"Ministar trgovine treba da nastavi pregovore o sporazumu i u roku od 180 dana obavesti američkog predsednika o rezultatima pregovora", navodi se u saopštenju Bele kuće.

Vašington ističe da se u nedavnom izveštaju ministarstva trgovine upozorava da su "istraživanja i razvoj automobilske industrije ključni za nacionalnu bezbednost".

Trampova odluka u suštini ne iznenađuje s obzirom na eskalaciju trgovinskih sukoba s Kinom u proteklim danima, navodi portal i dodaje da je, ipak, ovo tek privremeno olakšanje za Evropsku uniju i Japan budući da će mogućnost uvođenja carina ostati otvoreno pitanje u narednom periodu.

Evropa strahuje od carina na automobile, posebno Nemačka koja je veliki i jak proizvođač automobila. Evropska komisija pozdravila je danas odluku američkog predsednika Donalda Trampa da odgodi odluku o uvođenju carina na uvoz automobila.

"Pozdravljamo ovu odluku i, uprkos određenim nesuglasicama, EU i Amerika lojalno i verno poštuju sporazum postignut između predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera i predsednika Trampa 25. jula prošle godine. Treba izbegavati dodatne carine bez obzira iz kojeg smera", navodi se u saopštenju iz Evropske komisije.

Kurir.rs/tanjug

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track