JUNKER SE RASTUŽIO, MERKELOVA POŠTUJE TEREZIN POTEZ: Odluka o ostavci britanske premijerke glavna tema svetskih moćnika!
Foto: EPA / Oliver Hoslet

potres

JUNKER SE RASTUŽIO, MERKELOVA POŠTUJE TEREZIN POTEZ: Odluka o ostavci britanske premijerke glavna tema svetskih moćnika!

Planeta -

Iako se već danima u svetskim medijima licitiralo sa datumom i odlukom Tereze Mej o ostavci, njeno današnje obraćanje u Londonu, ispred sedišta kabineta retko koga je ostavilo ravnodušnim.

Reagovnja na njen emotivan govor u kojem se čak i rasplakala stižu sa svih strana, ne samo iz Velike Britanije, ali glavno pitanje ostaje: Šta dalje?

foto: EPA / Felipe Trueba

Angela Merkel "poštuje" odluku njene britanske koleginice Tereze Mej da podnese ostavku pošto nije uspela da se njen sporazum o izlasku Britanije iz EU usvoji u parlamentu, rekla je danas portaprolka nemačke kancelarke.

"Nemačka Vlada neguje svoju blisku saradnju sa britanskom Vladom i to će tako ostati", rekla je portparolka Martina Fitc.

Ona je odbila da se izjasni o posledicama ostavke na Bregzit, što je, kako je navela "proces koji zavisi od razvoja britanske unutrašnje politike".

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da je Mejova "hrabra žena, koju mnogo poštuje". Portparolka EU Mina Andrejeva rekla je da je za Junkera emotivno bilo da gleda obraćanje Mej, u kojem je najavila da će 7. juna podneti ostavku, i dodala da se on lično nije obradovao zbog toga.

foto: AP / Alastair Grant

Junker je takođe u intervjuu za nemački ARD, jasno rekao koliko je cenio Mejovu:

"Kako bi bilo ko drugi moggao da postigne ono što ona nije?".

Francuski predsednik Emanuel Makron je pozdravio "hrabar posao" koji je obavila britanska premijerka i založio se za "brzo razjašnjenje" oko Bregzita.

foto: AP / Francois Mori

"Suviše je rano spekulisati o posledicama ove odluke. Principi EU nastavljaju da se primenjuju, odnosno prioritet je da se očuva dobro funkcionisanje EU, što zahteva brzo razjašnjenje", rekao je Makron u saopštenju francuskog predsedništva.

Glavni pregovarač u vezi sa Bregzitom, Mišel Barnije rekao je da prema potezu Tereze Mej ima puno poštovanje, kao i prema njenoj odlučnosti koju je pokazala.

Izveštaji sa finansijskih tržišta pokazali su čak i skok funte danas nakon što je britanska premijerka izašla sa konačnim datumom ostavke.

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je danas da će podneti ostavku 7. juna, i da duboko žali jer nije uspela da izvede zemlju iz EU.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Oliver Hoslet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track