NEMA MILOSTI ZA DŽIHADISTE:  Trojica Francuza osuđena na SMRTNU KAZNU jer su pripadali terorističkoj organizaciji ID!
Foto: AP / Felipe Dana

preki sud

NEMA MILOSTI ZA DŽIHADISTE: Trojica Francuza osuđena na SMRTNU KAZNU jer su pripadali terorističkoj organizaciji ID!

Planeta -

Trojica Francuza osuđena su na smrtnu kaznu zbog pripadnosti Islamskoj državi, rekao je sudija bagdadskog suda koji je učestvovali u donošenju presude.

Reč je o Kevinu Gonotu, Leonardu Lopezu i Salimu Mačou, koje su u Siriji uhapsili pripadnici arapsko-kurdskog saveza koji se bori protiv ID, pre nego što su u februaru sa još devet svojih sunarodnika prebačeni u Irak.

"Osuđeni su na smrtnu kaznu pošto je dokazano da su bili pripadnici terorističke grupe ID", rekao je službenik suda, želeći da ostane anoniman jer mu nisu dopuštene izjave za medije.

U skladu sa iračkim zakonom, kojim je smrtna kazna predviđena za sve one koji se pridruže terorističkoj organizaciji, bez obzira na to jesu li učestvovali u borbama ili nisu, trojica muškaraca imaju 30 dana za žalbu.

Dosad je troje francuskih državljana već proglašeno krivima zbog pristupanja ID u Iraku. Sve troje osuđeno je na doživotni zatvor. Presude izrečene u nedelju mogle bi ponovno da otvore raspravu o problematičnom pitanju povratka džihadista u zemlje iz kojih potiču.

Advokat Leonarda Lopeza, 32-godišnjeg Parižanina koji je prešao na islam, osudio je prebrzo delovanje pravosuđa.

"Francuskoga državljanina osudili su samo na temelju ispitivanja sprovedenih u bagdadskim zatvorima. Ministarstvo inostranih poslova garantovalo je da će svi Francuzi imati pravo na pošteno suđenje čak i u Iraku", rekao je advokat Me Nabil Boudi.

Aktivisti angažovani na odbrani ljudskih prava osudili su "realnu opasnost od mučenja" te dodali kako "nema garancije da će suđenja biti pravedna".

Kurir.rs/Večernji list

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track