SALVINI ODUVAO NA IZBORIMA ZA EVROPSKI PARLAMENT: Postaje lider desničara u Italiji, preokret napravio i Berluskoni
Foto: EPA

pomeranja

SALVINI ODUVAO NA IZBORIMA ZA EVROPSKI PARLAMENT: Postaje lider desničara u Italiji, preokret napravio i Berluskoni

Planeta -

Italijanski vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini jedan je od najvećih pobednika juče održanih evropskih izbora, pošto je njegova stranka Liga, prema nezvaničnim rezultatima, osvojila više od trećine glasova u Italiji i sa 28 evroposlanika trebalo bi da bude jedna od partija sa najvećim brojem predstavnika u Evropskom parlamentu.

AP ocenjuje da "ovako visoka podrška jača ulogu Salvinija kao predvodnika nacionalističkih i ultradesnih snaga u Evropi i mogla bi takođe da uzdrma domaću politiku".

Navodi se da je Salvinijev koalicioni partner Pokret pet zvezdica drugog vicepremijera Luiđija di Mađa, osvojio samo 17 odsto na glasanju za Evropski parlament, čime je promenjen odnos snaga između njih u odnosu na prošlogodišnje parlamentarne izbore u Italiji.

foto: EPA

Ansa navodi da je Salvinijeva Liga napravila "bum" na evropskim izborima i da je on proglasio svoju partiju "prvom strankom Italije", ali i izneo uverevanja da će aktuelna vlada "mirno" nastaviti dalji mandat.

Italijanska agencija ipak ocenjuje da su ovi izbori izazvali pravi zemljotres u "žuto-zelenoj koaliciji" Pokreta pet zvezdica i Lige, uvodeći je u novu političku fazu.

List Korijere dela sera navodi da je Liga osvojila 34,29 odsto glasova, Demokratska partija uspela je da se uvuče između dva stranke vladajuće koalicije i osvoji 22,72 odsto, a tek trećeplasiran je Pokret pet zvezdica sa 17,06 odsto glasova.

foto: EPA

Prema još uvek nepotpunim podacima, iznad izbornog praga su i stranka Forca Italija nekadašnjeg premijera Silvija Berluskonija sa 8,78 odsto i desničarska partija Frateli d'Italija njegove bivše ministarke Đorđe Meloni koja je osvojila 6,46 odsto glasova.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track