Najnovije vesti

MOĆNA KORPORACIJA U SAD SAVETUJE VLADU KAKO DA UNIŠTI RUSIJU: Moskovski eksperti priznali jednu slabu tačku, ali ih je nešto drugo RAZBESNELO (VIDEO)
Foto: Profimedia, Shutterstock

GEOPOLITIKA

MOĆNA KORPORACIJA U SAD SAVETUJE VLADU KAKO DA UNIŠTI RUSIJU: Moskovski eksperti priznali jednu slabu tačku, ali ih je nešto drugo RAZBESNELO (VIDEO)

Planeta

Američka RAND korporacija je objavila najnovije izveštaj u kom detaljno objašnjava kako izvršiti maksimalan pritisak na Rusiju, kako je izbaciti iz ravnoteže i koliko će to koštati američku administraciju. Zapravo, suština ovog velikog izveštaja od 376 stranica je kako “preoptereti” i idealno oslabiti Rusiju što je više moguće i na kraju uništiti Rusku Federaciju.

Glavni načini za sprovođenje plana korporacije RAND uključuju stalnu pomoć, uključujući vojnu, “sirijskim pobunjenicima“, slanje smrtonosnog oružja Ukrajini, širenje sankcija i maksimalnih napora da se prekinu gospodarski odnosi između Rusije i Europe, osobito u smislu trgovine energijom, gde ruske energente trebaju da zamene nafta i gas iz Sjedinjenih Država.

Kao što piše ruska Pravda, “postoje i takve egzotične, ali sa stajališta analitičara RAND korporacije, prilično izvodljive avanture, kao početak isporuke smrtonosnog oružja Ukrajini ili proterivanje Rusije iz svih međunarodnih organizacija i foruma, osim UN”. To po mišljenju američkih stručnjaka “nije težak posao”.

“Uopšteno, čitav izveštaj iskreno i otvoreno govori da će nas sa osećajem i razumno uskladiti. Tako, da se možete nastaviti susretati s Pompeom i Trampom, a da ostane otvoreno pitanje: “Zašto?”, piše Pravda.

Kao što su primetili neki ruski analitičari, čak i tonalitet i kategorička priroda ovog izveštaja su iznenađujući. Zapravo, metode koje nude stručnjaci RAND su agresivne i uvredljive. To jest, najpre nude početak rata i napada, a da nikoga nije sramota od tog predloga. Oni misle da se u odnosima s Rusijom tako “mogu ponašati”.

U izveštaju se takođe razmatraju mogućnosti “rada” s ruskom prozapadnom opozicijom. Istina, u manjoj meri nego pre, ali prozapadnoj opoziciji treba pomoći da “potkopa režim“. Usput analitičari korporacije RAND savetuju Vašingtonu da se potrudi da Rusiju isključi iz svih međunarodnih organizacija osim UN.

Između ostalog, RAND predlaže da se “Rusiju uvuče u trku u naoružanju” kako bi zemlja trošila maksimalnu količinu novca na oružje i vojno-industrijski kompleks, što bi dovelo do slabljenja ostatka države i nacionalne ekonomije.

Što se tiče spoljnopolitičkih odnosa, američki stručnjaci preporučuju “uvlačenje Rusije u sukob sa Sjedinjenim Državama u onim regionima u kojima SAD već imaju konkurentske prednosti”.

Međutim, brojni ruski politički naučnici veruju da će ovaj plan biti skup na prvom mestu za same SAD, jer je sada vrlo teško uključiti Rusiju u trku u naoružanju ili u neke trajne lokalne sukobe.

Kao što je politički analitičar Dmitrij Drobnicki naglasio, “jedine akcije koje su prepoznate kao efikasne u izveštaju su akcije protiv ruskih ekonomskih slabosti”.

“Ne možemo a da se ne složimo sa tim. U svim aspektima, osim u provredi, Rusiji je nemoguće zavrnuti ruku”, rekao je Dmitrij Drobnicki.

Jasno je da ovo nije prvi izveštaj sličnog sadržaja, a očigesno nije ni poslednje i nema ništa novo u njemu. Ovde je važan odnos Rusije prema Sjedinjenim Državama. Što se tiče vašingrona, za uništenje očiglednog i strašnog neprijatelja su sva sredstva etička i dozvoljena. Zapravo, to je stav ljudi koji su spremni započeti i voditi rat do potpunog uništenja jedne od strana u sukobu. U ovom slučaju Rusije.

Tako je na “nuklearnu prijetnju” Rusije i “izazove na istoku i jugu Europe” koji su se pojavili 2014. godine, NATO razvio novu strategiju. Radi se o “punoj zaštiti i sposobnosti da NATO osigura stabilnost u budućnosti”. Za stručnu zajednicu nije bilo teško navesti ključne tačke strategije, uzimajući u obzir pojavu novih vrsta oružja, kao i povlačenje Sjedinjenih Država iz osnovnih međunarodnih sporazuma o razoružanju.

Kao odgovor na navodnu “nuklearnu pretnju” Rusije zapadnim zemljama, NATO je usvojio novu vojnu strategiju, a glavni sekretar NATO pakta Jens Stoltenberg je izjavio u intervjuu za Welt am Sonntag da savez tako odgovara na izazove koji su se pojavili od 2014. na istoku i jugu Europe. Te godine je, kao što je poznato, počeo građanski rat na istoku Ukrajine, a Krim je ponovno postao deo Rusije.

Jedina dobra vest je da Rusija u celini može “izdržati udare” i sve te mere, jer bez obzira na to budu li preduzete, neće imati nikakav poseban učinak. SAD su već pokušale uvući Rusiju u sukob u Ukrajini. I šta se dogodilo? Iako polako, “Severni tok 2” se nastavlja da se gradi. Rusija nastavlja ne samo da učestvuje, nego i organizuje na svom području platforme za globalni međunarodni dijalog, poput međunarodnih ekonomskih foruma u Sankt Peterburgu i Jalti, konferencije o bezbednosti u Moskvi, međunarodne rasprave u Klubu Valdai i sportske susrete svih vrsta. Ipak, ovaj izveštaj govori da će se sukob između Rusije i Zapada povećati, ali je takođe jasno da Rusija ima sve šanse da izdrži ovo sučeljavanje.

Osim toga, NATO puca po šavovima. Turska je u nerazumljivom položaju u savezu, a Berlin i Pariz žele da stvore stvoriti “evropsku vojsku koja bi se oduprla Rusiji, Kini i Sjedinjenim Državama”.

Tu su i vojni i politički faktor i američki rat protiv Rusije može biti samo hibridni, što u određenoj meri priznaje i RAND korporacija.

Ono što američki stručnjaci ne razumeju je moralni i psihološki faktor.  Stanovništvo zemalja NATO pakta apsolutno nije spremno za masovne borbene operacije, a mnogi Rusiju ne smatraju neprijateljem. Prema većini socioloških anketa, stanovništvo evropskih vidi Rusiju kao neutralnu zemlju ili čak prijateljsku. Stoga NATO, kao organizacija koja bi trebala da osigura globalnu dominaciju Sjedinjenih Država, ne rešava ovaj problem, stoga mora menjati svoju strategiju.

Nažalost, nuklearna strategija će biti proširena s preventivnim nuklearnim napadom projektilima srednjeg i kraćeg dometa. RAND tvrdi kako se ti projektili ne bi trebali koristiti, nego bi služili da se Rusiju uvuče u utrku u naoružanju i tako oslabi ekonomija zemlje.

Nova strategija Severnoatlantskog saveza ne uključuje samo Rusiju, već i Kinu, Iran, Severnu Koreju i Belorusiju, što znači da se suprotstavlja savezima kao što su Šangajska organizacija za suradnju (SCO) i Organizacija ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO). U tom smislu, želja Sjevernoatlantskog saveza za promenom koncepta ukazuje na to da je Zapad izgubio vođstvo u svetu.

Sjedinjene Američke Države prepoznaju ogromnu opasnost od propasti unipolarnog sveta i žele ga sačuvati, stoga moraju podržati tako važno sredstvo kao što je NATO. Zadatak koncepta je očuvanje unipolarnog sveta, ali o tome se neće pisati izravno, već će se celo vreme govoriti o pretnjama nacionalnoj sigurnosti zemalja NATO pakta i samih Sjedinjenih Država.

U tim naporima je potrebno uništiti dva stupa multipolarnog sveta. Kinu i Rusiju, kojoj je korporacija RAND posvetila izvešćtaj sa uputama za uništenje od 376 stranica.

S obzirom na to da je nuklearna i bilo koja druga pretnja iz Rusije mit, Moskva neće biti prva koja će upotrebiti oružje za masovno uništenje protiv zemalja NATO pakta, ali će učiniti sve da osujeti planove RAND korporacije, čiji izveštaj ne bi bilo vredan spomena da se ne radi o stručnjacima s velikim uticajem u američkom Kongresu, Beloj kući, Pentagonu i vojno-industrijskom kompleksu.

Kurir.rs/Logicno.com

Foto: Shutterstock/Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...