JAPAN NAORUŽAVA SVOJU AVIJACIJU: Kupuje čak 105 američkih F-35
Foto: EPA / Yonhap

naoružavanje

JAPAN NAORUŽAVA SVOJU AVIJACIJU: Kupuje čak 105 američkih F-35

Planeta -

Japan će kupiti dodatnih 105 američkih višenamenskih borbenih aviona F-35, rekao je danas američki predsednik Donald Tramp posle sastanka sa japanskim premijerom Šinzom Abeom u tokiju.

"SAD podržavaju napore Japana da poboljša svoje odbrambene kapacitete, poslednjih meseci smo im poslali veliku količinu vojne opreme", rekao je Tramp na konferenciji za novinare i objavio da Japan namerava da kupi 105 letelica najnovijeg modela F-35.

Japan je krajem 2011. najavio da kupuje 42 aviona F-35, a sa novom narudžbom je prvi medjunarodni klijent za ovaj borbeni avion pete generacije.

Kako navodi agencija Frans pres, Japan je u decembru najavio tu narudžbu, čime je podigao na 147 ukupan broj tih aviona koje će imati, prema saopštenju američkog proizvodjača Lokid Martina objavljenom tada.

Vlada Šinza Abea koja je u decembru najavila rekordan budžet za vojsku povećala je uvoz američke vojne opreme pod pritiskom Donalda Trampa. Cilj je da se suprotstavi vojnoj pretnji Kine, a i da smanji trgovinski deficit sa SAD, koji američki predsednik redovno kritikuje.

Avion F-35 koji se pripremao od početka 1990-ih i probno poleteo 2006. godine, proizvodi Lokid Martin, a motore drugi američki proizvodjač Prat i Vitni. Prema poslednjim podacima 390 F-35 aviona isporučeno je u svetu.

(Kurir.rs/Beta/Foto: EPA / Yonhap)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track