RUSIJA NE POPUŠTA: Produžen pritvor ukrajinskim mornarima uhapšenim posle incidenta u Kerčkom moreuzu!
Foto: Screenshot, AP

brz odgovor na presudu međunarodnog suda

RUSIJA NE POPUŠTA: Produžen pritvor ukrajinskim mornarima uhapšenim posle incidenta u Kerčkom moreuzu!

Planeta -

Ruski sud potvrdio je danas produženje pritvora za 24 ukrajinska mornara zatvorena posle pomorskog incidenta u novembru.

Ova odluka doneta je dva dana posle naloga Međunarodnog pomorskog suda u Hamburgu Rusiji da ih odmah oslobodi. Advokati mornara su čak imali odluku ovog suda koji prati primenu konvencije UN o pravu mora, i u kojoj je ocenjena kao nelegalna odluka o produženju pritvora do kraja jula.

"Odluke suda Lefortovo iz Moskve kojim se produžava pritvor optuženih ostaju nepromenjene. Žalbe advokata su odbačene", saopštio je moskovski sud, a prenosi agencija Interfaks.

Kremlj je ranije danas odbacio odluku suda u Hamburgu, ocenivši da taj sud nema ovlašćenja i da će Moskva uvek braniti svoj stav u ovom slučaju. Moskva želi da se mornarima sudi u Rusiji. Ukrajina se žalila sudu u Hamburgu u aprilu, ali je Rusija proceduru bojkotovala.

U novembru 2018. godine oružani incident između ukrajinskih brodova i ruske obalske straže kod Krima, ukrajinskog poluostrva koje je Rusija pripojila 2014. godine, završio se tako što je Rusija zaplenila tri ukrajinska vojna broda i zarobila njihovu posadu.

Rusija je osudila to kao agresiju navodeći da su ilegalno ušli u ruske vode, dok je Ukrajina navela da je unapred upozorila suseda o putu brodova i optužila Moskvu da krši medjunarodno pravo.

Kurir.rs/Beta

Foto

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track