EL ČAPO PONOVO PLANIRA BEG: Meksičke vlasti pojačale mere bezbednosti u zatvoru u kom narko-bos čeka suđenje!
Foto: AP/Eduardo Verdugo

preti mu više doživotnih robija

EL ČAPO PONOVO PLANIRA BEG: Meksičke vlasti pojačale mere bezbednosti u zatvoru u kom narko-bos čeka suđenje!

Planeta -

Više od dve godine Hoakin El Čapo Guzman (61) živeo je životom tipičnim za zloglasnog kriminalca, sada zatvorenika koji je već nekoliko puta pokušao da pobegne.

U samici je gotovo bez ikakve komunikacije sa spoljnjim svetom. Ali sada kako kažu njegovi advokati pokazuje znake "mentalnog umora", "poremećaja sna" i ima "svakodnevne glavobolje i bolove u uvetu". Zato su njegovi advokati zatražili da mu se omoguće dva sata nedeljno vežbanja na vazduhu, pristup zajedničkim delovima i dozvola za kupovinu šest flaša vode nedeljno i čepića za uši.

"Manjak sunčeve svetlosti i svežeg vazduha tokom 27 meseci ostavilo je psihološke ožiljke - stoji u pismu njegovog advokatskog tima. Uslove u zatvoru nazvali su "surovom i neuobičajenom kaznom", koja tako krši osmi amandman.

Ali odbijeni su svi njihovi zahtevi jer se smatralo da su oni samo deo plana njegovog novog bega iz zatvora ili pokušaja da utiša svedoke koji sarađuju sa tužilaštvom.

" Veličina njegove ćelije, prozora, muzika i televizija koje ima na raspolaganju tokom dnevnih sati za vežbanje nije deo "ustavnih pitanja". Objasnili su da stvari iz trgovine smatraju opasnima u rukama visoko rizičnih zatvorenika, s obzirom da mogu da se pretvorri u oružje. Jedan od advokata iz njegovog tima odbrane odgovor je nazvao "histeričnim".

El Čapu preti nekoliko doživotnih kazni zatvora, a kazna će mu biti izrečena 25. juna. Do tada bi trebao da ostane u najstrožem zatvoru. Inače, El Čapo je pobegao iz dva strogo čuvana zatvora, jednom 2001. godine uz pomoć čuvara, a 2015. godine kroz tunel ispod tuš kabine u njegovoj ćeliji.

Kurir.rs/Vašington post

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track