OVO JE VEČE ODLUKE ZA EU: Biraju se naslednici Junkera, Mogerinijeve...
Foto: EPA/PATRICK SEEGER

smene

OVO JE VEČE ODLUKE ZA EU: Biraju se naslednici Junkera, Mogerinijeve...

Planeta -

Lideri EU okupljaju se u Briselu kako bi pregovarali o tome ko bi trebalo da predvodi ključne institucije EU u narednih pet godina, nakon što su izbori za Evropski parlament uzdrmali politički pejzaž u Evropi.

Predsednici i premijeri zemalja članica EU sastaće se na večeri na kojoj bi trebalo da izaberu naslednika Žan Klod Junkera na mestu predsednika Evropske komisije.

Oni će verovatno razmotriti i kandidate za predsednika Evropskog saveta, visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, funkcije koju je do sada obavljala Federika Mogerini, i predsednika Evropske centralne banke, prenosi AP.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da želi da se postigne brz dogovor o tome ko bi trebalo da vodi Evropsku komisiju, koja predlaže i sprovodi zakone bloka.

Na izborima za Evropski parlament Evropska narodna stranka (EPP) osvojila je najveći broj mandata - 179, ali da bi bila deo vladajuće većine mora da uđe u koaliciju sa nekom drugom strankom koja je osvojila dovoljan broj mesta.

Da li će u koaliciju ući sa drugoplasiranom grupom Socijalisti i Demokrate (S&D) ne zna se budući da je njen lider Udo Bulman rekao da je konzervativna EPP izgubila poltičku moć na jučerašnjim izborima, da ne može da traži kao svoje pravo da bude u većini koja će da odlučuje o tome ko će biti novi predsednik Komisije.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/Patrick Seeger)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track