MOĆNA VOZILA NARKO-KARTELA NAŠLA SE NA AUKCIJI: Najviše pažnje privukao džip El Čapovog saveznika, a evo kome ide sav novac (FOTO, VIDEO)
Foto: AP/EPA

OD LAMBORGINIJA DO ŠEVROLETA

MOĆNA VOZILA NARKO-KARTELA NAŠLA SE NA AUKCIJI: Najviše pažnje privukao džip El Čapovog saveznika, a evo kome ide sav novac (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Luksuzna vozila i imovina koju su zaplenile meksičke vlasti prodata su na aukciji, a prihod je namenjen siromašnima.

Luksuzni automobili pripadali su članovima zloglasnim narko-kartela.

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador je najavio i aukcije na kojima će biti prodavani helikopteri i avioni.

foto: AP

Nakon što je došao na vlast Obrador je predsednički avion stavio na prodaju. Zvaničnici su tada saopštili kako će biti prodati i mnogi avioni i helikopteri koje koriste zvaničnici.

foto: EPA

Obrador je po dolasku na vlast saopštio da će smanjiti vlastita primanja, odnosno, da će mesečno dobijati 108.000 pesosa (5.707 dolara) i da nijedan zvaničnik tokom šestogodišnjeg mandata neće imati veću platu od predsednika.

foto: AP

Kao što se može videti na slikama, na nesvakidašnjoj aukciji mogla su da se kupe razna vozila, od limuzina otpornih na metke do "lamborginija".

foto: AP

Čak 17 crnih, neprobojnih "ševrolet suburbans-a" bilo je parkirano u redu ispred sedišta zvaničnika u Meksiku. U blizini je stajao "lamborgini mursielago" iz 2007. godine i kamionet "ford šelbi" iz 2016. sa video-kamerom ugrađenom u prednjem delu.

foto: AP

Prodata su 82 vozila, a ukupno je zarađeno 1,5 miliona dolara.

Prikupljeni novac će biti prosleđen dvema siromašnim zajednicama u južnoj državi Oahaki radi poboljšanja puteva, škola i druge infrastrukture. Te opštine su izabrane zato što skoro svi njihovi stanovnici žive u siromaštvu.

foto: AP

Neka od vozila koja su stavljena na aukciju skupljala su prašinu u vladinim skladištima 10 godina unazad.

foto: AP

"Ford šelbi" je zaplenjen u septembru 2016. nakon što je uhapšen Hulio Oskar "El Kevin" Vega, pripadnik pacifičkog kartela i bliski saveznik Hoakina El Čapo Guzmana, nakon što su Vega i njegove kolege iz kartela ubili pet vojnika i povredili 10 u zasedi u Sinaloi.

foto: AP

Srećni ponuđač kupio je oklopni kamion za 99.745 dolara, dok je "lamborgini mursielago" prodat za 93.000 dolara.

foto: AP

To je bila najuspešnija aukcija u istoriji Ministarstva finansija, sa 800 prijavljenih ljudi.

Kurir.rs/Trt.net Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track