Najnovije vesti

BAHATI SAUDIJSKI PRINC POTROŠIO 450 MILIONA DOLARA NA LAŽNJAK? Najskuplja slika na svetu neće biti izložena u Luvru, a vrednost joj je drastično opala!
Foto: EPA/Justin Lane, AP 23.1.2015

sumnja se u njenu autentičnost

BAHATI SAUDIJSKI PRINC POTROŠIO 450 MILIONA DOLARA NA LAŽNJAK? Najskuplja slika na svetu neće biti izložena u Luvru, a vrednost joj je drastično opala!

Planeta

Kustosi Luvra su odlučili da ne izlože sliku "Salvator mundi" kao autentično delo Leonarda da Vinčija, jer sumnjaju u njegovu autentičnost.

U najboljem slučaju, kako navode, ta slika može da se označi kao rad Leonardovih učenika.

Eksperti za umetnost renesanse su podeljeni u vezi s poreklom ove slike, koja se smatra najskupljom slikom na svetu. Slika se tako neće naći na velikoj izlozbi posvećenoj 500 godina od smrti jednog od najvećih slikara svih vremena, jer stručnjaci nisu ubeđeni da je slika isključivo delo da Vinčija. Delo je prodato za 450 miliona dolara kod Kristija u Njujorku 2017. godine.

Neki od svetskih stručnjaka za dela Leonarda, uključujući Martina Kempa, emeritus profesora istorije umetnosti na Oksfordu, tvrde da je to odavno izgubljeno da Vinčijevo delo. Ostali stručnjaci su oprezniji.

Inače, kupac slike je bio prestolonaslednik Saudijske Arabije Muhamed bin Salman, koji se složio da će ovo delo biti najveća dragocenost u Luvru Abu Dabija i princ je pristao da slika bude izložena i u Parizu na velikoj izložbi u čast Leonardovog jubileja.

foto: EPA

Slika je neočekivano povučena prošle godine i najavljeno je da neće biti izložena ni u Luvru ove jeseni.

Prema rečima stručnjaka, slika će, ako se ne dokaže da je originalno delo Leonarda, pasti na 1.500.000 dolara.

A pre nego što je sliku kupio princ iz Saudijske Arabije, kupila su je dva američka konzervatora na rasprodaji nekog poseda u Nju Orleansu za 1.175 dolara. Bila je u očajnom stanju i tek posle nekoliko godina rada na njenom čišćenju i restauraciji posumnjali su da je u pitanju slika Leonarda da Vinčija.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA/AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...