DOLINA SMRTI SE PRESELILA U INDIJU: Ovaj grad je na jedan dan imao titulu NAJTOPLIJEG, oboren prošlogodišnji REKORD! (VIDEO)
Foto: Screenshot

klima

DOLINA SMRTI SE PRESELILA U INDIJU: Ovaj grad je na jedan dan imao titulu NAJTOPLIJEG, oboren prošlogodišnji REKORD! (VIDEO)

Planeta -

Smatra se da je Dolina Smrti u Kaliforniji najtoplije mesto na svetu. Međutim, juče (28. maj), to je bio grad u indijskom regionu Vidarbi koji je zaradio tu titulu - i to za jedan dan.

U Čandrapuru u zapadnoj državi Maharashtra zabeležena je maksimalna temperatura od 47,8 stepeni.

Indijsko meteorološko odeljenje upozorilo je na toplotne talase u regionu Vidarbi, koji se nalazi oko istočnog dela Maharaštre. IMD očekuje pad temperature tek nakon 31. maja.

Čandrapur je takođe bio najtopliji grad u aprilu prošle godine, kada je temperatura dostigla 45,3 celzijusa. Drugi gradovi u Vidarbi takođe doživljavaju rekordno visoke temperature. Juče, regionalni centar Nagpur je imaoa 47,5 stepeeni Celzijusa.

Regija se suočila sa uzastopnim sušama tokom godina, a mnogi farmeri su čak počinili samoubistvo zbog propalih useva i povećanja duga tokom godina. Ove godine državna vlada Maharaštre finansiraće veštačku kišu za borbu protiv sušne sezone u regionu.

Indijsko leto je tek počelo, a temperature dostižu svoj vrhunac tek u junu.

Kurir.rs/QZ.com Foto:Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track